eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Útdíj, egysávos főutak és többszáz haláleset Budapesten

Több főútvonal sávszűkítését, valamint az útdíj bevezetését javasolja a most elfogadott budapesti levegőtisztaság-védelmi program, közép- és hosszú távú intézkedésként. A közgyűlés döntése értelmében közel hat százalékkal emelkedik a fővárosi tulajdonú cégek vezetőinek fizetése.

Kevesebb sáv, több útdíj

Nagy többséggel jóváhagyta a fővárosi közgyűlés azt a környezetvédelmi programot (ide kattintva letölthető a teljes dokumentum), amely szerint közép- és hosszútávon sávcsökkentéssel szűkíteni kell több főútvonalat (például a Fő utcát, a Döbrentei utcát, a Bécsi utat, a Baross utcát és az Üllői utat).

A program javaslatot tesz az úgynevezett útdíj vagy behajtási díj bevezetésére. A díjrendszert, amellyel tudatosan lehet mérsékelni a forgalmat és az azzal járó környezetszennyezést, társadalmi vitát követően vezethetnék be.

Többszáz emberélet évente

A szigorú intézkedésre az elfogadott program szerint szükség van, mert a főváros levegője szennyezett, különösen az úgynevezett PM10 szálló por napi egészségügyi határérték átlépése jelentős.

Egy uniós tanulmány szerint a szálló por koncentrációjának csökkentésével a kifejezetten a légszennyezés miatti halálesetek száma évente százas nagyságrendben mérsékelhető lenne.

A program elfogadása mellett szigorította szmogrendeletét a főváros, amely szerint többek között mostantól mérni kell a szálló por koncentrációjának a mértékét is.

Fizetésemelés

A városatyák döntöttek arról is, hogy júniustól 5,8 százalékkal többet keresnek a főváros egyszemélyes gazdasági társaságainak vezérigazgatói, valamint a vezető testületek tagjai.

A cégvezetők bruttó 317-667 ezer forint közötti fizetést kapnak cégtől függően, plusz prémiumként megkaphatják éves jövedelmük 150 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×