Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Útdíj, egysávos főutak és többszáz haláleset Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több főútvonal sávszűkítését, valamint az útdíj bevezetését javasolja a most elfogadott budapesti levegőtisztaság-védelmi program, közép- és hosszú távú intézkedésként. A közgyűlés döntése értelmében közel hat százalékkal emelkedik a fővárosi tulajdonú cégek vezetőinek fizetése.
Kevesebb sáv, több útdíj

Nagy többséggel jóváhagyta a fővárosi közgyűlés azt a környezetvédelmi programot (ide kattintva letölthető a teljes dokumentum), amely szerint közép- és hosszútávon sávcsökkentéssel szűkíteni kell több főútvonalat (például a Fő utcát, a Döbrentei utcát, a Bécsi utat, a Baross utcát és az Üllői utat).

A program javaslatot tesz az úgynevezett útdíj vagy behajtási díj bevezetésére. A díjrendszert, amellyel tudatosan lehet mérsékelni a forgalmat és az azzal járó környezetszennyezést, társadalmi vitát követően vezethetnék be.

Többszáz emberélet évente

A szigorú intézkedésre az elfogadott program szerint szükség van, mert a főváros levegője szennyezett, különösen az úgynevezett PM10 szálló por napi egészségügyi határérték átlépése jelentős.

Egy uniós tanulmány szerint a szálló por koncentrációjának csökkentésével a kifejezetten a légszennyezés miatti halálesetek száma évente százas nagyságrendben mérsékelhető lenne.

A program elfogadása mellett szigorította szmogrendeletét a főváros, amely szerint többek között mostantól mérni kell a szálló por koncentrációjának a mértékét is.

Fizetésemelés

A városatyák döntöttek arról is, hogy júniustól 5,8 százalékkal többet keresnek a főváros egyszemélyes gazdasági társaságainak vezérigazgatói, valamint a vezető testületek tagjai.

A cégvezetők bruttó 317-667 ezer forint közötti fizetést kapnak cégtől függően, plusz prémiumként megkaphatják éves jövedelmük 150 százalékát.