eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

"Túl gyorsan emelkednek a bérek"

Júliusban elfogadhatja a parlament a koalíció által beígért reformokhoz szükséges törvényeket - jelentette ki Veres János. Az ügyvivő pénzügyminiszter nem beszélt a részletekről, de azt elmondta, hogy az állami bürokrácia és az önkormányzatok karcsúsításával próbálnak pénzt megtakarítani.

Karcsúbb államot, kevesebb minisztériumot, főhatóságú intézményt és állami vezetőt ígér az ügyvezető pénzügyminiszter.

Veres János szerint az önkormányzatok létszámának csökkentésével hatékonyabbá lehet tenni azok működését, és jelentősebb összeget lehet megtakarítani az államkasszának, mindezt úgy, hogy alapvetően ne sérüljön a demokrácia.

A pénzügyminiszter - szavai szerint - a kományprogram vázlatával a táskájában érkezett egy budapesti tanácskozásra, de a lényegi részleteket még nem akarta elárulni.

Elmondta viszont, hogy négy fő témakörben várhatók reformok. Ezek az államigazgatás, az önkormányzati rendszer, az egészségügy és az oktatás.

Egészségügyi közteherviselés

Veres János szerint a változtatásokhoz szükséges törvényeket már júliusban elfogadhatja a parlament. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy elszántságra van szükség az egészségügyi rendszer átalakításához.

Az ügyvezető pénzügyminiszter hangsúlyozta: ehhez meg kell oldani, hogy mindenki viselje az egészségügyi ellátás terheit. Mindezt az elektronikus nyilvántartási rendszer fogja segíteni, amely reményei szerint az év végére képes lesz pontosan jelezni, ki után fizetnek hozzájárulást és ki után nem.

Az oktatásban egyre inkább az üzleti szférának képeznek majd szakembereket - legalábbis ezt sugallta a miniszternek az a megjegyzése, hogy egyre inkább figyelembe kell venni az üzleti élet igényeit.

A friss diplomások elhelyezkedési nehézségeit évekkel korábban hozott döntések okozzák és ezen változtani kell - fejtegette.

Kisebb béremelések

Az állami költségvetés kiadásait sikerült kordában tartani és elérni a tervezett bevételt is - mondta a miniszter, ugyanakkor hozzátette, hogy előre nem látható események, például az árvizek miatt többet kellett költenie az államkasszának.

A tárcavezető úgy vélte, hogy az év második felében a kormány újragondolhatja a kiadásokat. Veres János szerint tartható lesz az eurózónához való csatlakozás 2010-re kitűzött dátuma.

A miniszter arra is utalt, hogy visszafoghatják a jövedelmek növekedését. Ezek ugyanis szerinte nagyobb ütemben nőnek, mint amit a gazdaság növekedése meg tud alapozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×