Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehet-e tisztességesen pénzt keresni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz felnőtt magyar közül négyen gondolják úgy, hogy nem mindig járhat tisztességes úton az ember, ha pénzt akar keresni - áll a Tárki közvélemény-kutató cég felmérésében. A lakosság mindössze egyharmada véli úgy, hogy lehet tisztességes úton pénzt keresni.

A felnőtt magyar lakosság 40 százaléka vélekedik úgy, hogy Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen csak tiszta eszközökkel pénzt keresni. Ezzel ellentétes véleményen 35 százaléknyian vannak - tehát a magyarok egyharmada gondolja úgy, hogy lehet tisztességes úton is pénzt keresni.

A Tárki közvélemény-kutató 2005-ben vett részt az "Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatában", amelyben Magyarországon kívül még huszonhárom ország lakosai működtek közre.

A megkérdezett magyarok egynegyede bizonytalan választ adott. Érdekes, hogy elsősorban a férfiak (48 százalék), a fiatalok (44 százalék) és a Dél-Dunántúlon élők (54 százalék) gondolják úgy, hogy nem lehet tisztességesen boldogulni.

Európában a középmezőnyben vannak a magyarok

A kutatásban részt vevő huszonnégy országot összehasonlítva ebben a kérdésben Magyarország - Belgiummal és Szlovéniával együtt - a középmezőnyben foglal helyet.

Leginkább a görögök és az ukránok értenek egyet azzal, hogy ha pénzt akar valaki keresni, akkor megengedhető az is, hogy letérjen a becsületes útról.