Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halált okozhat a gyógyfürdők vize 2.: mi a helyzet Magyarországon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárt, hogy Magyarországon életveszélyes baktériumok telepedjenek meg egy gyógyfürdő vizében - állítja a Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdőüzemi osztályvezető-helyettese. Dr. Kiss Ferenc azután nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy napvilágot látott egy brit kormányzati jelentés, amely szerint az elmúlt 5 évben négyen is meghaltak gyógyfürdőkben tomboló járványoktól.

Magyarországon 1997 óta törvényi rendelet írja elő, hogy a közfürdőket vízforgató berendezésekkel kell ellátni, így biztosítva a közegészségügynek megfelelő vízminőséget - jelentette ki az InfoRádióban a Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdőüzemi osztályvezető-helyettese.

Kiss Ferenc szerint a Magyarországon elterjedt medencék hidraulikája nagyon gyorsan cseréli a vizet, ami azt jelenti, hogy a medence aljától a tetejéig folyamatosan áramoltatják a vizet.

Gyorsan kikerül, ha bekerül

A szakember szerint az állandó vízforgatásnak köszönhetően abban az esetben, ha fertőző góc kerül a vízbe, az nagyon hamar ki is kerül a medencéből. A víz összetétele miatt ugyanakkor ameddig az esetleges fertőző anyag a medencében van, addig is fertőtlenített.

A Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdőüzemi osztályvezető-helyettese szerint a magyar gyógyfürdők vizében naponta vizsgálják a fizikai és kémiai jellemzőket, szúrópróbaszerűen és rendszeresen is.

Akár be is zárhatják

Kiss Ferenc elmondta: vesznek vizet a medencéből és a szűrőberendezést elhagyó vízből egyaránt, és az előírás szerint minden esetben negatív mintát kell produkálni a területileg illetékes ÁNTSZ felé.

Az osztályvezető-helyettes hozzátette, hogy ha valami problémát észlelnek, akár be is zárhatják a fürdőt. De ha rendesen működik a vízforgató berendezés, akkor ez nem fordulhat elő.

Európában nincs egységes szabályozás

Amikor Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor derült ki, hogy Európában nincsenek a mesterséges fürdőkre vonatkozó kivitelezési vagy üzemeltetési általános rendeletek.

Magyarországon ezzel szemben több mint 50 rendelet, műszaki irányelv, szabvány foglalkozik ezzel a kérdéssel - tette hozzá a Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdőüzemi osztályvezető-helyettese.