eur:
393.88
usd:
369.07
bux:
65865.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyurcsány nyolcvan képviselővel kezdené

A jövő héten folytatódik az egyeztetés a kormány és az ellenzéki pártok képviselői között a kétharmados támogatást igénylő törvényekről. Erről az MDF székházában rendezett megbeszélés résztvevői állapodtak meg.Gyurcsány Ferenc kijelölt kormányfő azt ígérte, hogy még a hét végéig megküldi az ellenzéki pártoknak az önkormányzatok működésére, valamint az önkormányzati választásra vonatkozó módosító javaslatokat.

Gyurcsány spórolna a mandátumokkal

Az egyeztetésen a kijelölt kormányfőazt mondta: a politikai mellett erős közjogi kényszer is van arra, hogy jobb együttműködés legyen kormány és ellenzék között.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az új kabinet abból indul ki, hogy a közigazgatás korszerűsítése és a bürokrácia csökkentése mellett hatékonyabbá, igazságosabbá kell tenni az egészségügyet és az oktatásügyet, emellett el kell érni, hogy a szociális intézményhálózat átfogóbb szolgáltatásokat nyújtson.

A kijelölt miniszterelnök hozzátette: továbbra is az a cél, hogy a szerkezeti-intézményi átalakítások zömét 2008-ig befejezzék.

Gyurcsány Ferenc közölte: 298-ra csökkentené az Országgyűlési képviselők számát.

A javaslat értelmében 149 egyéni választókerület lenne, 149 parlamenti mandátumot pedig listáról lehetne elnyerni.

Az elképzelés szerint az országgyűlési választás egyfordulós lenne, az öt százalékos küszöb megmaradna, a kompenzációs lista viszont megszűnne.

A kijelölt miniszterelnök szerint ezekkel a változtatásokkal körülbelül 30 százalékkal lehetne csökkenteni a választások költségeit.

Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy a következő hat hétben hozzon új törvényt a parlament a pártfinanszírozásról.

Pártvélemények

A Fidesz elnöke az egyeztetés után jelezte: több témában van kidolgozott javaslatuk; azokat rövidesen megküldik a kormány számára.

Orbán Viktor példaként említette a Költségvetési Tanács létrehozásáról szóló elképzelést, valamint az Országgyűlés létszámát maximalizáló alkotmánymódosítási javaslatot.

Az MDF azt mondta, hogy 25 törvény módosításához kell kétharmados többség, és ezekben az ügyekben egyetértésre kell jutniuk a pártoknak.

Dávid Ibolya hozzátette: a kétharmados törvények megalkotása és módosítása az elmúlt években rossz gyakorlat szerint működött, mivel csak a legszükségesebb esetekben lehetett ezeket a jogszabályokat módosítani.

Az elmúlt nyolc évben példátlan egyeztetés első lépéseit tették meg a tárgyaló felek - mondta.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte: a tárgyaláson javaslatot tett arra a kormányfőnek, hogy a multinacionális cégek és a bankok is vállaljanak arányos részt a megszorításokkal járó terhekből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×