Gyurcsány több pénzt adna a pártoknak

Infostart
2006. május 25. 14:56
Az önkormányzati rendszer, a választójogi törvény, a képviselők jogállásáról szóló jogszabály és a pártfinanszírozás átalakításához kérte az ellenzéki pártok támogatását a kijelölt miniszterelnök az MDF székházában tartott többpárti megbeszélésen. A pártok egyelőre csak abban egyeztek meg, hogy jövő héten folytatják az egyeztetést.

Gyurcsány Ferenc módosítaná a médiatörvényt, a házszabályt és a közszféra dolgozóinak jogállását szabályozó jogszabályokat is.

A szocialista politikus hangsúlyozta: továbbra is az a cél, hogy 2008-ra megteremtsék az egyensúlyt, valamint befejezzék a szerkezeti, intézményi átalakítások zömét.

Az önkormányzatok számát nem változtatná meg a kijelölt kormányfő. A kistérségi együttműködés lehetőségét azonban rugalmasabbá tenné Gyurcsány Ferenc.

Erősebb régiók, kisebb parlament

Az állam funkciói közül sokat regionális szintre telepítene a kijelölt miniszterelnök, aki azt szeretné, ha a közigazgatásban a település és a kistérség, valamint a választott regionális önkormányzatok lennének a meghatározók.

Az önkormányzati választásokat még az őszi voksolás előtt újraszabályozná a kijelölt kormányfő, úgy, hogy a helyhatóságok felállítása ne essen egybe az országgyűlési választásokkal.

Gyurcsány Ferenc 298 fős parlamentet javasolt. A képviselők egyik fele egyéni választókerületből, másik fele pedig listáról jutna mandátumhoz, egyfordulós választás keretében. Ezzel csaknem harmadával csökkenne a választások költsége.

Több pénz a pártoknak

A pártfinanszírozási törvényt úgy módosítaná a kijelölt kormányfő, hogy minden támogatást, a természetbeni juttatást is nyilvánosságra kelljen hozni. Gyurcsány Ferenc a választás évében nagyobb támogatást biztosítana a pártoknak.

A kijelölt miniszterelnök változtatna a képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi és mentelmi jogi szabályokon. Emellett a pártoknak kevesebb lehetőséget adna arra, hogy beleszóljanak a médiavezetők választásába.

Júniusban elkezdik a jogalkotást

A kormány júniusban terjeszti be az önkormányzati rendszer finanszírozására, a pártfinanszírozására, a képviselői jogállásra és a jogalkotási törvényre vonatkozó javaslatait.

A házszabály és a médiatörvény kivételével - amelyeket csak ősszel tárgyalnának - minden kétharmados törvényjavaslatról tárgyalna a kormány; szinte minden javaslat normaszövegét kidolgozták már - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

25 kétharmados törvény

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a megbeszélésen elmondta: 25 törvény igényel kétharmados döntést, ezekben egyetértésre jutnia a pártnoknak.

Ezzel párhuzamosan Gyurcsány Ferenc közölte: a pártoknak ezekben meg kell állapodniuk, a többi esetben a kormánynak kell döntenie.

A kijelölt miniszterelnök kezdeményezte, hogy a pártok vezetői és szakértői a jövő héten újra egyeztessenek a kétharmados törvények koncepcióiról. A pártok meg is egyeztek a folytatásról, a technikai részletek tisztázása nélkül.

A kormánypártok között egyetértés van a törvények normaszövegét illetően - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz elnöke megjegyezte: a kormány nem csak azt kérheti az ellenzéktől, hogy egyezzenek meg bizonyos dolgokban, hanem azt is, hogy egyes kétharmados törvényeket alakítsák felessé, így könnyítve meg a döntéshozatalt.