Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: a reformok sokak érdekeit sértik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A június 12-ei, első kormányülés után nyújtja be az új kabinet a költségvetést, a közigazgatást és az államigazgatást érintő első törvénycsomagot - közölte a kijelölt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy Budapesten a gazdasági élet szereplőivel egyeztetett a készülő kormányprogramról.

A kijelölt kormányfő megerősítette: június 9-dikén megalakul a kormány, a következő napra pedig összehívják az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülését.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ország legfontosabb feladata, hogy mérsékelje azokat a terheket, amelyeket az állam ró a gazdaságra.

A költségvetési egyensúly helyreállítását illetően úgy fogalmazott, hogy azt nagy impulzussal kell elkezdeni, de az eredmények időben elhúzódva jelennek majd meg.

Említést tett arról, hogy az állam működési költségein belül az igazgatási költségek súlya szinte a legkisebb, és egyes igazán nagy költséghelyhez, például a nyugdíjakhoz a kormány nem kíván hozzányúlni.

Az ártámogatásokat illetően hangsúlyozta, hogy a '90-es évek óta egyetlen kormány sem foglalkozott ezzel a kényes kérdéssel, ami összességében 500-600 milliárd forintos kiadást jelent évente.

Az egyén és a közösség felelősségét, illetve az állami szolgáltatások ingyenességét és a korlátlan hozzáférhetőséget boncolgatva a miniszterelnök kitért az egészségügyre és az oktatásra is.

Hangsúlyozta, hogy a magánfelelősség bevonásának célja elsősorban nem pluszforrások megszerzése, hanem az "okos döntések megalapozása".

"A korlátlan keresletet lehetetlen kielégíteni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy az ingyenes rendszerek gyakran elosztó rendszerekké válnak, és legnagyobb haszonélvezői a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozók.

"Az egészség nem üzlet, de az egészségügy sokak számára az" - hangsúlyozta.

Az oktatást illetően elmondta, hogy álvita folyik a tandíjról Magyarországon.

"Ez eltakarja a lényeget, azt, hogy Magyarországon a kiemelkedés lehetősége sokaktól el van zárva" - utalva egy kis faluban, illetve a fővárosban született gyermek tanulási lehetőségeinek egyenlőtlenségére.

A miniszterelnök szavai szerint a jelenlegi iskolarendszer a meglévő társadalmi tagozottságot örökíti tovább, és az "ingyenes rendszer a szülőknek mai is több tízezer forintjába kerül".

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az elosztó rendszereket érintő legtöbb problémának strukturális gyökere van, ám figyelmeztetett, hogy a megoldások sokak érdekeit sérthetik.

A kormányprogramban ismertetendő reform részének nevezte Gyurcsány Ferenc a pártfinanszírozás szükséges átalakítását. Mint mondta, túl sok gyanú veszi körül ezt a területet.

A ma még nem kellően átlátható pártfinanszírozás rendezése szavai szerint a kormányprogramban szereplő nagy átalakítási csomag egyik első része lesz.

A következő éveket a miniszterelnök az intenzív fejlesztési időszak idejének nevezte, ám hangsúlyozta, hogy a mintegy ezermilliárd forintos fejlesztési összeg döntően a beruházások finanszírozására, fejlesztésre szolgál, elsősorban a magas hozzáadott értéket előállító ágazatokban.