Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ész nélkül bontják a régi pesti házakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tüntetést tartott kedden az Óvás Egyesület, hogy felhívja a figyelmet arra: az elmúlt egy hónapban is több régi budapesti épületet bontottak le, és a kerületi önkormányzatok nem veszik figyelembe a régi pesti zsidónegyedre vonatkozó területi védelmet.

Marinov Péter, az Óvás Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: azt igyekeztek hangsúlyozni, hogy nem csak egyes kiemelt épületekről és utcákról van szó, hanem egész Budapestről.

Az elmúlt egy hónapban megint sorozatban történtek olyan bontások, amelyek szerintük rossz irányba viszik a városképet - tette hozzá.

A régi pesti zsidónegyed, a nagy- és kiskörút közötti rész különösen veszélyeztetett; a VIII. kerületben a Szentkirályi utca 4. klasszicista épületét, az első pesti szegénygyermek-kórházat az elmúlt egy hónapban veszítettük el - hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Marinov Péter hozzáfűzte: a legújabb problémás terv a Millenáris kerékpárpálya 110 éves épületének lebontása; a Herminamező harmincas-negyvenes évek modern épületeinek helyébe pedig kisebb lakóparkokat tervez a helyi önkormányzat.

Persze jelen pillanatban a Király és Kertész utcai áldatlan állapotok a leginkább kézzelfoghatóak - ismerte el az Óvás elnöke.

Önkormányzati nemtörődömség

A civil szervezet vezetője közölte: nem szorgalmaznák minden egyes épület levédését, elvileg elég lenne a területi védelem, de ezt a kerületi önkormányzatok úgy kezelik, mintha rájuk nem vonatkozna.

A Király utca 40. alatt lévő Hild-ház ügye sem megoldott, a bontás leállítása óta nem történt semmi az állapotmegőrzés érdekében, így továbbra sem tudni, mi lesz az épület további sorsa - fűzte hozzá Marinov Péter.

A Hild-ház ügyében a VI. kerületi önkormányzat fellebbezett a hatóságként eljáró VII. kerületi önkormányzat döntése ellen, melyben visszavonták a bontási engedélyt. Az ügy a Közigazgatási Hivatal előtt van, ezért áll az épület félig lebontva áll azóta is.