Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízezer tanárt bocsáthatnak el

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A koalíció által elfogadott oktatási program emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés lehet - értesült a Népszabadság. A pedagógusok béremelésük egy részét differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd.

Az emelés két lépésben történne, és az intézmény fenntartójának döntésétől függne.

A lap úgy tudja, hogy a következő tanévtől a jelenlegi heti húsz kötelező tanítási óra mellett az iskola igazgatója további két, nem tanítási óra ledolgozására kötelezheti pedagógusait, például a felzárkóztató foglalkozások keretében.

Jövő szeptembertől a munkáltató emellett további heti két tanórát is előírhat tanárainak.

A Magyar Nemzet azt írja, nem kel fel a nap úgy, hogy ne lenne újabb hangos botrány az Operaházban.

Igaz, most csöndben történt a dolog, a nyilatkozati stop jegyében a hétfői sajtótájékoztatón el sem hangzott, hogy aznap reggel benyújtotta lemondását a főigazgatónak Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató.

Hegyi valamennyi kinevezett vezetőtársa távozott tehát, Müller Péter Sziámit kivéve. Kesselyák a Magyar Nemzetnek elmondta: nem tud tovább együtt dolgozni Hegyivel, miután a közös pályázatban leírt program művészeti vonatkozásai és a saját fő-zeneigazgatói pályázatában lefektetett alapelvek nem érvényesülhetnek.

Az Index szerint az utóbbi ötven év legfontosabb paleoantropológiai lelete volt a 2003-ban, Indonéziában talált emberfaj, az egy méter magas Homo floresiensis.

Az apró termetű ember tizenháromezer évvel ezelőtt élt, kőeszközöket készített, és törpemamutokra vadászott.

A legújabb kutatási eredmények új megvilágításba helyezik a hobbitként is emlegetett ősi leletet.

A híres hobbit feltételezhetően nem is nő, ráadásul válla jelentősen különbözik a modern embertípusokat jellemző felépítéstől, sokkal inkább a fejletlenebb emberfajra, a Homo erectusra emlékeztet.

Susan Larson, a New York-i Stony Brook egyetem anatómusa szerint mindez azt jelenti, a Homo floresiensis a korábbi elgondolásokkal ellentétben valójában nem egy új embertípus, hanem a Homo erectusnak a szigeten kifejlődő kis növésű mutációja volt.