eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tízezer tanárt bocsáthatnak el

A koalíció által elfogadott oktatási program emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés lehet - értesült a Népszabadság. A pedagógusok béremelésük egy részét differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd.

Az emelés két lépésben történne, és az intézmény fenntartójának döntésétől függne.

A lap úgy tudja, hogy a következő tanévtől a jelenlegi heti húsz kötelező tanítási óra mellett az iskola igazgatója további két, nem tanítási óra ledolgozására kötelezheti pedagógusait, például a felzárkóztató foglalkozások keretében.

Jövő szeptembertől a munkáltató emellett további heti két tanórát is előírhat tanárainak.

A Magyar Nemzet azt írja, nem kel fel a nap úgy, hogy ne lenne újabb hangos botrány az Operaházban.

Igaz, most csöndben történt a dolog, a nyilatkozati stop jegyében a hétfői sajtótájékoztatón el sem hangzott, hogy aznap reggel benyújtotta lemondását a főigazgatónak Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató.

Hegyi valamennyi kinevezett vezetőtársa távozott tehát, Müller Péter Sziámit kivéve. Kesselyák a Magyar Nemzetnek elmondta: nem tud tovább együtt dolgozni Hegyivel, miután a közös pályázatban leírt program művészeti vonatkozásai és a saját fő-zeneigazgatói pályázatában lefektetett alapelvek nem érvényesülhetnek.

Az Index szerint az utóbbi ötven év legfontosabb paleoantropológiai lelete volt a 2003-ban, Indonéziában talált emberfaj, az egy méter magas Homo floresiensis.

Az apró termetű ember tizenháromezer évvel ezelőtt élt, kőeszközöket készített, és törpemamutokra vadászott.

A legújabb kutatási eredmények új megvilágításba helyezik a hobbitként is emlegetett ősi leletet.

A híres hobbit feltételezhetően nem is nő, ráadásul válla jelentősen különbözik a modern embertípusokat jellemző felépítéstől, sokkal inkább a fejletlenebb emberfajra, a Homo erectusra emlékeztet.

Susan Larson, a New York-i Stony Brook egyetem anatómusa szerint mindez azt jelenti, a Homo floresiensis a korábbi elgondolásokkal ellentétben valójában nem egy új embertípus, hanem a Homo erectusnak a szigeten kifejlődő kis növésű mutációja volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×