Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabályoznák Fábryt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szakértők szerint a médiatörvény elavult és használhatatlan, így nem tűr halasztást a változtatás. A helyzetet nehezíti, hogy - kétharmados jogszabály lévén - csak parlamenti konszenzus mentén lehet új médiajogszabályt alkotni.

Tíz évvel ezelőtt, 1996-ban született meg az első, piaci alapú médiaszabályozás Magyarországon. Egy évtized a jelenlegi technológiai fejlődés és a piaci változások mellett nagy idő, ezért a szabályozás elavult - vélte Bogdán Tibor szakértő.

A Media Hungary konferencián is tárgyalt kérdésben a szakértőnek az a véleménye, hogy egyrészt mindenképpen hozzá kell nyúlni a közszolgálati műsorszolgáltatás szabályozásához, másrészt pedig a piaci koncentráció miatt a kereskedelmi műsorszolgáltatás (így a kereskedelmi televíziók működése) is új típusú szabályozásokat igényel.

Rosszabb is lehet a helyzet

Bogdán Tibor szerint ha kizárólag a digitális műsorszórás miatt nyúlnak hozzá a törvényhez, az nem segít a jelenlegi helyzeten, sőt, még ronthat is rajta.

"A közszolgálati médiumoknak nem kell reklámoznia. Inkább egy több évre kiszámítható, pontosan körülírt új feladatrendszert kell számukra megszabni. Ennek eredményeképp lényegesen nagyobb függetlenséget kaphatnának és kizárható lenne a politika napi behatása" - vélekedett a médiaszakértő.

Bogdán Tibor úgy látja, hogy a médiatörvényt nem lehet jelenlegi formájában meghagyni. legfeljebb az átalakítás mértéke lehet kérdéses. A politika részéről be kellene vezetni a bizalmi elvet, azaz el kellene engednie a közszolgálati médiumok kezét.