eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kérdőre vonta a magyar belügyminiszter szlovák kollégáját

A rendőrök kérdés nélkül igazoltatták és állították elő azt a szekszárdi történelemtanárt, aki a hétvégén mesélni akart a csoport többi tagjának Pozsonyban, a Szent Márton Dóm előtt - mondta a tanár kollégája az InfoRádióban. Közben a magyar belügyminiszter magyarázatot kért szlovák kollégájától.

Andorka Gábor, a szekszárdi Dr. Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola történelemtanára közölte: a pozsonyi útra az iskola tanárai és volt diákjai utaztak, mindegyikük fizetett az útért.

A barátom az ötödik-hatodik mondatig jutott el, amikor a turisztikai felügyelő (valójában a szlovák idegenvezetők szövetségének elnöke) és a rendőr megérkezett, és a tevékenység abbahagyására szólította fel, valamint hogy szálljon be a rendőrautóba - tette hozzá Andorka Gábor, aki kollégájával tartott.

A történelemtanár kiemelte: kollégája nem kért pénzt azért, hogy átadja tudását.

A rendőrök sem tudták

A szekszárdi tanár cáfolta a szlovák idegenvezetők szövetségének elnökének azt az állítását, hogy a rendőri intézkedés előtt átnyújtott volna egy magyar nyelvű tájékoztatót a vonatkozó jogszabályról, és csak azután hívott rendőrt, hogy ők ezt kinevették.

"Hozzánk előbb ért oda a rendőr, a kapitányságon pedig nem is igazán tudták, miért vittek be minket, a turisztikai felügyelő a rendőrséget diktálta le azt a bizonyos 39. paragrafust.

Mi főként azt nehezményeztük, hogy figyelmeztetés nélkül, egy civil utasítására, rámutatás alapján korlátozták a személyi szabadságukat" - hangsúlyozta Andorka Gábor.

Lamperth is tájékozódott

A magyar belügyminiszter a nyolc ország belügyminisztereit tömörítő Salzburg Fórum pozsonyi tanácskozásának szünetében találkozót kért a szlovák belügyminisztertől, és megkérdezte, volt-e jogi alapja a pozsonyi intézkedéseknek.

Õ azt mondta, hogy ebben az ügyben a rendőrségnek nem kellett vizsgálnia az intézkedés jogalapját, mert az önkormányzati ellenőr kérte a rendőröktől az intézkedést - jelentette ki Lamperth Mónika az InfoRádióban.

A szlovák belügyminiszter ezen kívül még azt közölte: a vizsgálat elindult, de még nem értek a végére, így többet nem tud mondani; de egyszersmind megígérte, hogy a szlovák rendőrség minden megtesz annak érdekében, hogy a hasonló túlkapások ne ismétlődjenek meg - tette hozzá Lamperth Mónika.

A szekszárdi csoport nem tervez, sem jogi, sem másmilyen lépéseket az atrocitás miatt. Elmondásuk szerint akkora médiavisszhangja volt az esetnek, hogy arról mindenki itthon, és külföldön is tudomást szerezhetett.

Lehet, hogy nem is volt jogalap

A TA3 szlovák hírtelevízióban hétfőn az hangzott el, hogy nem volt jogi alapja a rendőrségi fellépésnek, mert a pozsonyi önkormányzat egy ügyészi rendelkezés nyomán már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelyre a rendőrök hivatkoztak.

Az idegenvezetést korábban szabályozó rendelet kimondta, hogy az idegenvezetésnek olyan tevékenység minősül, amelyet utazási irodák felkérésére, térítés fejében végeznek az idegenvezetői vizsgával rendelkező személyek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×