eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Giró-Szász: mélyrepülésbe kezdhet Gyurcsány népszerűségi indexe

Gyurcsány Ferencnek vállalnia kell, hogy meglépi az országot stabilizáló lépéseket, még akkor is, ha népszerűségi indexe ettől mélyrepülésbe kezd - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András politológus. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a kijelölt miniszterelnöknek ez az egyetlen esélye arra, hogy "érdemben beleszólhasson a 2010-es választásokba".

"Gyurcsány Ferencnek nem életbevágóan fontos az, hogy a választási ciklus minden pillanatában produkálni tudja azt a népszerűségi indexet, ami még a víz felszínén tartja. Most be kell vállalnia azt, hogy az első másfél, akár két évben is a népszerűségi indexe mélyrepülésbe kezd, de meglépi azokat az intézkedéseket, amelyektől olyan stabilizáció indulhat be, ami a ciklus második felére már akár javíthatja is a politikai megítélését" - hangsúlyozta Giró-Szász András.

A politológus szerint a kijelölt miniszterelnöknek ez az egyetlen esélye arra, hogy érdemben beleszólhasson a 2010-es választásokba, és hogy esetleg politikusból államférfivá avanzsálhasson.

Gyurcsánynak nem biztos, hogy jó, ha az MSZP ősszel túlnyeri magát

Bár a nyilatkozatok szerint a koalíciós egyeztetések miatt húzódik a kormány megalakulása, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint ez az önkormányzati választások miatt is jól jön Gyurcsány Ferencnek, hiszen így könnyebb kivárni a fájdalmas intézkedésekkel a választásokat.

Giró-Szász András megjegyezte: a miniszterelnöknek nem feltétlenül az a kedvező, ha túlnyeri magát pártja az önkormányzati választásokon, hiszen akkor rengeteg olyan ellenérdekelt fél lesz, akit párton belül kell kezelni, ami sokkal nehezebb, mint egy külső politikai tényezővel dűlőre jutni.

Az eddig felvázolt változtatások nem hoznak új szavazókat a Fidesznek


A hétvégi Fidesz-kongresszuson elhangzott, hogy a pártban a szervezettség növelésére, tagtoborzásra, a médiastratégia újragondolására, a fiataloknak szóló szervezetépítésre van szükség. Ezek azonban nem új elemek, 2003-ból, a szövetséggé alakulás idejéből köszönnek vissza - mondta Giró-Szász András.

"A fiatalok felé való újranyitás nagyon érdekes a Fidesz szájából" - jegyezte meg a politológus, hozzátéve, hogy a Fidesztől elpártolt fiatalokat nemcsak a szocialisták szívták fel, hanem a két kisebbik párt is, egy részük pedig bizonytalanná vált és otthon maradt.

Új üzenetek és hiteles személyek kellenek

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a most javasolt változtatások csak arra elegendőek, hogy a meglévő szavazóbázis agilitását a maximumra fokozzák, de új szavazókat csak hitelesnek elfogadott személyektől jövő új üzenetekkel lehet szerezni.

"Ez lenne a Fidesz fő feladata: vagy az, hogy ilyen személyeket valahonnan előásson, előkerítsen, felépítsen és őket megfelelő politikai üzenetekkel ellássa, vagy pedig az, hogy belássa azt, hogy az egész jobboldali politikai porondot nem tudja lefedni, sokkal kevesebb választót tud megszólítani" - vélekedett Giró-Szász András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×