eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Külügy: Szlovákia kérjen bocsánatot!

Bocsánatkérésre szólította fel a szlovák hatóságokat a Magyar Külügyminisztérium a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért hétvégi incidens miatt. Közben a szlovák gazdasági minisztérium illetékese azt mondta: jogalap nélküli volt a pozsonyi rendőrök fellépése.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy vélte: rendőri túlkapásról van szó, ezért szlovák kollégáját az ügy kivizsgálására kérte fel. Udvardi Iván megismételte: a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja az esetet.

A helyettes államtitkár közölte: a pozsonyi külügyminisztérium ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül tisztázzák a történteket, választ adnak arra is, hogy csak magyar csoportok, vagy más külföldi turistákkal szemben is volt hasonló intézkedés.

Jogalap nélkül?

Közben a szlovák gazdasági minisztérium sajtóosztályának munkatársa azt mondta: jogalap nélküli volt a pozsonyi rendőrök magyar turisták elleni fellépése, mert a pozsonyi önkormányzat már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelynek alapján a rendőrök eljártak.

A magyar városnézőket tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állította elő a rendőrség.

Az azóta hazatért magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, amiért az előállítottak egyike sem rendelkezett idegenvezetői tevékenységre feljogosító engedéllyel.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×