Külügy: Szlovákia kérjen bocsánatot!

InfoRádió / MTI
2006. május 22. 21:28
Bocsánatkérésre szólította fel a szlovák hatóságokat a Magyar Külügyminisztérium a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért hétvégi incidens miatt. Közben a szlovák gazdasági minisztérium illetékese azt mondta: jogalap nélküli volt a pozsonyi rendőrök fellépése.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy vélte: rendőri túlkapásról van szó, ezért szlovák kollégáját az ügy kivizsgálására kérte fel. Udvardi Iván megismételte: a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja az esetet.

A helyettes államtitkár közölte: a pozsonyi külügyminisztérium ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül tisztázzák a történteket, választ adnak arra is, hogy csak magyar csoportok, vagy más külföldi turistákkal szemben is volt hasonló intézkedés.

Jogalap nélkül?

Közben a szlovák gazdasági minisztérium sajtóosztályának munkatársa azt mondta: jogalap nélküli volt a pozsonyi rendőrök magyar turisták elleni fellépése, mert a pozsonyi önkormányzat már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelynek alapján a rendőrök eljártak.

A magyar városnézőket tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állította elő a rendőrség.

Az azóta hazatért magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, amiért az előállítottak egyike sem rendelkezett idegenvezetői tevékenységre feljogosító engedéllyel.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.