Diplomáciai botrány a "tiltott idegenvezetés" miatt

Infostart
2006. május 22. 12:19
Magyarázatot kért a magyar Külügyminisztérium Szlovákia budapesti nagykövetétől arról az incidensről, mely a hét végén Pozsonyban történt, ahol a szlovák rendőrség több magyar állampolgárt őrizetbe vett tiltott idegenvezetés miatt.

Bekérették a Külügyminisztériumba Szlovákia magyarországi nagykövetét, miután a hétvégén Pozsonyban több magyar állampolgárt is őrizetbe vettek "az idegenvezetési engedélyre vonatkozó jogszabály-, illetve egyéb szabálysértés" gyanújával.

A külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára tájékoztatást és magyarázatot kért az ügyről a szlovák nagykövettől. Udvardi Iván ezzel párhuzamosan arra utasította a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el. A Külügyminisztérium a szlovák fél válaszának ismeretében dönt a további lépésekről.

Elfogadhatatlannak tartják

A három magyar állampolgárt a hétvégén több órán keresztül hallgatta ki és tartotta fogdában a szlovák rendőrség. A pozsonyi magyar nagykövetség konzulja vasárnap a sértett magyar állampolgárok kérésére részt vett a kihallgatáson, s minden konzuli segítséget megadott az eljárás során.

"A pozsonyi magyar nagykövetség jelentése alapján a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában. A szlovák hatóságok képviselőinek fellépése aránytalan és eltúlzott" - hangsúlyozza a Külügyminisztérium közleménye.

Két eset egy időben

A szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai a koronázó dómként ismert Szent Márton Székesegyházat tekintették meg. Egy ismeretlen személyazonosságú, szlovákul beszélő férfi - aki állítólag már az Óváros utcáin is inzultálta őket - két rendőr kíséretében utánuk ment a székesegyházba. Egyiküket elvezettette, amiért az a gyanú szerint tiltott iparűzést folytatott, amikor társainak ismereteket adott át a műemlék történelmi vonatkozásairól.

Nem sokkal később, gyakorlatilag az első előállítással egyidejűleg egy másik, Győrből érkezett magyar csoport is ugyanígy járt. A csoport egyik tagját hasonló gyanú miatt egy másik járőrkocsiba tuszkolták be, egy harmadikat pedig azért állítottak elő, mert az ellenük panaszt emelő ismeretlen férfi azt állította, hogy a magyar városnéző a vita hevében meglökte őt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást