Mi köze David Copperfieldnek a MÁV-hoz?

Infostart
2006. május 20. 10:13
Pénz híján trükközéssel segíthet a MÁV-on a kormány, komédiába torkollhat a luxusadó - lapszemle.
Népszabadság: David Copperfield és a MÁV

Pénz híján trükközéssel teremti meg a MÁV törvényes működésének látszatát az idén a kormány - írja a Népszabadság. A társaság felélte a tőkéjét, ennek a tényleges pótlására azonban aligha számíthat, számláit újabb hitelekből fizetheti.

Ahogy a lap fogalmaz: David Copperfield illuzionista egyszer egy vonatszerelvényt tüntetett el; Veres János pénzügy-, és Kóka János gazdasági miniszternek ez az egész magyar vasúttal sikerülhet.

Az állami vasút 80 milliárd forintos jegyzett és 55,5 milliárd forintos saját tőkével zárta a 2005-ös üzleti évet. Az idén - a tulajdonostól kapott direktívák szerint - a tavalyi 80,6 milliárd forint veszteséggel megegyező hiányt tervez a társaság.

Mindez annyit jelent: a MÁV tőkéje 2006-ban lassan elolvad, de az is lehet, hogy már mostanra felélte azt.

Ebben a helyzetben - a versenyszférában érvényes szabályok szerint - a társaságot már csak egy több tízmilliárd forintos tulajdonosi tőkerendezés menthetné meg a csődtől. Ám a közszférában még az is előfordulhat, hogy egy cég negatív tőkével is zavartalanul működik.

A szakértők úgy számolnak: ha a kormány legalább a MÁV törvényes működésének látszatát szeretné megőrizni, 35-40 milliárd forintos tőkepótlásról kell gondoskodnia. Erről azonban a költségvetési megszorításokra tekintettel egyelőre aligha lehet szó.

A lehetőségek kimerülnek a helyzetet csupán papíron rendező számviteli trükkökben. Ilyen beavatkozás lehet például a vasút ingatlanjainak felértékelése, hitelek elengedése, vagy a még mindig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság könyveiben nyilvántartott pályavasúti vagyonelemek átadása.

Magyar Nemzet: alulértékelt Gyurcsány-villa

A Magyar Nemzet azt írja: egyre nő az esély arra, hogy a luxusadó bevezetése kivívja az év komédiája címet. Az utóbbi hetekben kiderült: a bevallások száma, és az új adónemből ez alapján várható bevétel messze elmarad az előzetes várakozásoktól, a korábbi számítások alapján remélt összeg tizedét is alig éri majd el.

Ám nemcsak a luxusadó eredményessége, hanem a kivetés módszere is figyelemre méltó: Budapesten ugyanis a lap szerint szürreálisnak tűnik az övezetek besorolása.

Ráadásul az eseményeket politikai szálak is színezik: miközben sokan otthonuk túlértékelésének "köszönhetik", hogy az új adó hatálya alá kerültek, a Szemlőhegyi utcában honos miniszterelnököt most sem kerülte el a szerencse.

Az előkelő utca egy része ugyanis 11-es besorolású, 550 ezer forintos négyzetméterárral, ám az Apró-villa a jóval szerényebb, 8-as minősítésű szakaszon található.

Vagyis a mostani szisztéma szerint Gyurcsány Ferenc minden veszteség nélkül tehetné át székhelyét az Újlipótváros egy-egy ápoltabb utcájába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást