Megerősítette Orbánt a Fidesz kongresszusa

Infostart
2006. május 20. 15:19
Megerősítette posztján Orbán Viktor Fidesz-elnököt és a párt négy alelnökét a Fidesz XX., rendkívüli kongresszusa, amely a választási vereség okait is igyekezett feltérképezni.

A kongresszuson a szavazó küldöttek 87 százaléka támogatta az elnökség tagjait.

A bizalmi szavazás az elnököt és az alelnököket (Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály és Pelczné Gáll Ildikó) érintette.

A Fidesz országos elnöksége a választások után kért maga ellen együttes, titkos bizalmi szavazást.

Fehér Könyvet készíttet Orbán

A pártelnök bejelentette: felkérte Bod Péter Ákos, Mellár Tamás és Vukovics Gabriella közgazdászokat, hogy elemezzék és értékeljék az ország gazdasági helyzetét, az eredményt pedig tegyék közzé a kormányprogram parlamenti vitájára.

Orbán Viktor közölte: a kongresszus megerősítette a Költségvetési Tanács létrehozásának szándékában.

A pártelnök szerint a gazdaság helyzetével kapcsolatban félrevezették a miniszterelnököt, ezért választ várnak arra, név szerint kik voltak azok, akik ezt tették.

A nagyobbik ellenzéki párt 30 polgári, kereszténydemokrata szellemiségű értelmiségit felkért arra, hogy 2007 elejére készítsenek egy összegző tanulmányt a mostani választásokról.

Értékelték a választási vereséget

A Fidesz elnökségének a kongresszusi küldöttekhez eljuttatott értékelése a többi között az MSZP médiabeli és pénzbeli erőfölényét okolja a választási vereségért.

A beszámoló az ellenfél pénzbeli és médiabeli erőfölényén kívül megemlíti a Fidesz által nehezen befolyásolható sikeres stratégiai lépéseket: a miniszterelnök-cserét, az MDF "felépítését", valamint az ország gazdasági érdekeit figyelmen kívül hagyó költségvetési politika.

Az elnökség beszámolója ugyanakkor azt is elismerte, hogy a Fidesz és kampányának gyengeségei, hiányosságai is hozzájárultak az eredményhez, például a szervezeti, taktikai kampányhibák, úgymint a szerverbotrány és a támadható kijelentések.

Az értékelés alapjá az elnökség úgy látja: a polgári szavazók feltérképezésében és mozgósításában rejlenek még új lehetőségek, amit következetes szervezetépítéssel és a szövetség építésének folytatásával lehet kiaknázni.

Pokorni őszinte számvetést szorgalmazott

A szavazás előtt mondott beszédében Pokorni Zoltán a választási vereséggel kapcsolatos őszinte számvetést szorgalmazott.

A Fidesz alelnöke úgy vélte: a Fidesznek egységesnek és megújulónak kell lennie; Orbán Viktornak pedig látható és vezető szerepet kell kapnia.

Ugyanakkor más, demokratikus versengésben megválasztott, a második vonalból érkező politikusnak is meghatározóvá kell válnia - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Pokorni Zoltán hozzátette: a Fideszre szavazó több millió embernek, a magyar demokrácia jövőjének és önmaguknak tartoznak azzal, hogy őszinte számvetést készítenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló Orbán Viktor kongresszus utáni sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást