eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Sólyom: az ország legjobb teljesítményét mutatta fel

Magyarország minden idők legjobb teljesítményét mutatta fel az idei árvízi védekezésben - mondta az államfő.

Sólyom László az Országház Kupolatermében beszélt erről, amikor kitüntetéseket adott át a védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtóknak.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: biztató látni, mire képes Magyarország akkor, amikor baj van.

"Önök tudják azt, milyen óriási volt a víz. Önök tudják azt, hogy milyen fenyegető volt ez. (...) Tudják, hogy mi lett volna, ha átszakad a gát, ha elönti a víz a falvakat  (...), milyen óriási veszteséget okozott volna emberéletben, javakban" - fogalmazott Sólyom László.

Az államfő szerint a védekezés műszakilag is rendkívüli teljesítmény volt. Hozzátette: Európában mindenütt rosszabb volt a helyzet.

"Ilyen hosszan elhúzódó magas vízállást kivédeni valóban példa nélküli" - hangsúlyozta Sólyom László.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök azt mondta: Magyarország jól vizsgázott, a köztársaság elnökétől a községek vezetőéig mindenki tudta, hogy mi a dolga.

"Kiálltuk a próbát. Magyarország és a víz küzdelmében Magyarország győzött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy sokak közös teljesítménye az, ami a sikert hozta.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az árvízi fenyegetésen kívül még van jó néhány dolog, amelyben ugyanerre "a szabad, önkéntes, vállalt együttműködésre lenne szükség".

"Talán tudnánk csinálni egy jobb országot. Kevesebb pörlekedéssel és veszekedéssel, és több eredménnyel" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ország előtt álló kihívások nem sokkal bonyolultabbak, mint az árvízi védekezés.

A kormányfő szerint sokat lehet köszönni "Európa talán legjobban felkészült" vízügyes szakmájának.

Az ünnepségen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lamperth Mónika belügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×