Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom: az ország legjobb teljesítményét mutatta fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország minden idők legjobb teljesítményét mutatta fel az idei árvízi védekezésben - mondta az államfő.

Sólyom László az Országház Kupolatermében beszélt erről, amikor kitüntetéseket adott át a védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtóknak.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: biztató látni, mire képes Magyarország akkor, amikor baj van.

"Önök tudják azt, milyen óriási volt a víz. Önök tudják azt, hogy milyen fenyegető volt ez. (...) Tudják, hogy mi lett volna, ha átszakad a gát, ha elönti a víz a falvakat  (...), milyen óriási veszteséget okozott volna emberéletben, javakban" - fogalmazott Sólyom László.

Az államfő szerint a védekezés műszakilag is rendkívüli teljesítmény volt. Hozzátette: Európában mindenütt rosszabb volt a helyzet.

"Ilyen hosszan elhúzódó magas vízállást kivédeni valóban példa nélküli" - hangsúlyozta Sólyom László.

Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök azt mondta: Magyarország jól vizsgázott, a köztársaság elnökétől a községek vezetőéig mindenki tudta, hogy mi a dolga.

"Kiálltuk a próbát. Magyarország és a víz küzdelmében Magyarország győzött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy sokak közös teljesítménye az, ami a sikert hozta.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az árvízi fenyegetésen kívül még van jó néhány dolog, amelyben ugyanerre "a szabad, önkéntes, vállalt együttműködésre lenne szükség".

"Talán tudnánk csinálni egy jobb országot. Kevesebb pörlekedéssel és veszekedéssel, és több eredménnyel" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ország előtt álló kihívások nem sokkal bonyolultabbak, mint az árvízi védekezés.

A kormányfő szerint sokat lehet köszönni "Európa talán legjobban felkészült" vízügyes szakmájának.

Az ünnepségen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lamperth Mónika belügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.