eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kövér: az MSZP-nek már nincsenek tartalékai

A Fidesz Országos Választmányának elnöke szerint a párt vezetése ismét bizalmat kap a szombati kongresszuson. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor elnök és az alelnökök kétharmados többséget kértek a kongresszustól, habár tisztségük megtartásához ezt nem írja elő az alapszabály.

A média ellenszele

A politikus - arra a kérdésre, hogy van-e vétkese a Fidesz választási vereségének - azt mondta: az eredményt nem szubjektív hibák döntötték el.

Úgy vélekedett, hogy a pártelnöktől kezdve a kampánystábig és a jelöltekig mindenki követett el hibákat, ezek számbavétele azonban a tanulságok levonása, nem pedig a bűnbak keresése miatt fontos.

A Fidesz ezen a választáson stratégiai vereséget szenvedett. Nem tudta ledolgozni, kompenzálni a kormánykoalíció informális és formális hatalmi befolyását, ennek legitim és illegitim használatát - mondta Kövér László.

Az országos választmány elnöke szerint a kampány során a magyar média többsége az MSZP-t segítette; a szocialisták hibáit, visszaéléseit elhallgatta, míg a Fidesz hibáit felnagyította.

Ennyire zárt, koherens, hatékonyan működő média még nem állt a baloldal mellett, mint amilyen az elmúlt időszakban. Ehhez még hozzájött az is, hogy a Fidesz nem volt képes a többség számára elfogadható, hiteles és súlyos érveket felhozni a kormányváltás szükségessége mellett. A döntő motívum az, hogy nem sikerült kormányváltó hangulatot kialakítani a választások pillanatára - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz megpróbálja-e erősíteni saját médiáját, Kövér László közölte: erre nincs módjuk, mert nincsenek azoknak "az eszközöknek a birtokában", amelyekkel a kormányoldal rendelkezik.

"Van egy kétségkívül nem balra húzó média, amit a magyar, mondjuk így polgári érzelmű, értékrendű vállalkozók a saját vagyonukból gründoltak, és ez valójában arra elég, arra jó, hogy a Fidesz a saját bázisának tudjon üzenni rajtuk keresztül, de arra nem igazán alkalmas, hogy átjárást biztosítson a Fidesz és a bizonytalan szavazók közötti sávon" - mondta a választmányi elnök.

Hozzátette: a Fidesz és a polgári oldal politikai szerkezetét kell megújítani, hogy a médiafölényt, amely "rövid távon nem tűnik leküzdhetőnek", megpróbálják valamilyen módon "kicselezni".

Ezt azt jelenti, hogy a Fidesz, a média túlhatalmának torzító hatásait kikerülve, megpróbálja eljuttatni közvetlenül az emberekhez üzeneteit, ami csak akkor lehetséges, ha a párt nem kizárólag a médián keresztül és nem csak saját táborával próbál meg kommunikálni - mondta Kövér László.

A Fidesznek meg kell próbálnia személyesen embertől emberig, ajtótól ajtóig, lélektől lélekig menni. A párt erre törekedett az elmúlt négy évben is, és mind morális, mind politikai értelemben óriási eredményeket ért el. Olyan politikai közösség jött létre, amelyet meg kell őrizni, mert abban van a jövő záloga - tette hozzá.

Orbán a polgári oldal érdekeit tartja szem előtt

Arra a kérdésre, hogy igazak-e azok a hírek, amelyek szerint Orbán Viktor a Fidesz tiszteletbeli elnöke vagy a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke lesz, Kövér László azt mondta: ezek részben találgatások, amelyek ugyanakkor "nem feltétlenül kell, hogy messze essenek a valóságtól, a realitásoktól".

"Kár lenne beleesnünk abba a hibába, hogy az Orbán Viktorról kialakított képet, amit a sajtó sulykolt bele az emberek igen jelentős részének fejébe, azt magunk is elfogadjuk. Orbán Viktor sokkal bölcsebb fiatalkora ellenére annál, semmint, hogy ne az ország meg a Fidesz, meg a polgári oldal érdekeit tartaná előbbre a saját személyes ambíciónál. De ugyanakkor fordítva is igaz ez. Megítélésem szerint sokkal felelősebb annál, semmint, hogy ambíció híján odaadja azt a tábort, amelyik hosszú idő óta és még egy darabig az ő személyéhez köthető" - jelentette ki a politikus.

Úgy vélekedett, hogy a jobboldalból hiányzik az a képesség, hogy a több mint kétmillió szavazó bárkit elfogadjon olyan vezetőnek, akire minden körülmények között hajlandó voksolni.

"Azt is mondhatnám, hogy a jobboldalnak még ugyanúgy intézményesülnie kell és ugyanúgy meg kell tanulnia, hogy a struktúrák, a pártok mögötti háttér fontosabb, mint a személyek, mint ahogy ezt a baloldalon már régen tudják" - fűzte hozzá a választmányi elnök.

Kövér László ugyanakkor azt mondta: a Fidesz akkor lenne igazán erős, ha több jelölt közül választhatná ki a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltet a következő választásokon.

A Fidesznek még vannak tartalékai


A politikus szerint a Fidesznek még vannak tartalékai a mozgósításban. Hozzátette: elsősorban a fiatalok és a községekben élők között.

További tartalékot jelentenek azok a jobboldali szavazók, akik az MDF-re és a MIÉP-re szavaztak. Ez a két párt a jobboldali voksok legalább 10-15 százalékát vitte el - mondta.

A szocialistáknak ilyen értelemben már nincsenek tartalékaik, hiszen a baloldalon nincsen más párt, mint az MSZP és az SZDSZ, illetve "az MDF a maga módján". Az MDF egyelőre konzervatív pártnak próbálja magát feltüntetni - vélekedett Kövér László.

Arra a kérdésre, hogy a MIÉP-szavazók miért voksolnának a Fideszre, a választmányi elnök kijelentette: mert nincs jobb választási lehetőségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×