Javasolják is meg nem is az utótandíjat

Infostart
2006. május 19. 15:38
Az SZDSZ ügyvivője elismerte: valóban felmerült az utótandíj bevezetése a liberális politikusok körében. Gusztos Péter azt mondta: még nem biztos, hogy a terv bekerül a kormányprogramba.

Igazságosnak és korrekt lépésnek tartaná az SZDSZ ügyvivője, ha az egyetemi, főiskola tanulmányok befejezése után, az államilag finanszírozott helyekre bejutottak utótandíjat fizetnének.

Gusztos Péter azt mondta: a felsőoktatási jogviszony közösségi beruházás, mindenkinek az adóforintjából jut erre, és aki diplomát szerez, az a későbbiekben jobb megélhetéshez juthat.

A szabad demokraták elképzelhetőnek tartják, hogy utólagos hozzájárulást fizessenek azok, akik a későbbiekben diplomájuknak köszönhetően magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

A liberális politikus emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon ma is van tandíj, hiszen az egyetemisták, főiskolások nagyobb része költségtérítéses képzésben vesz részt.

Gusztos Péter hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy a javaslat bekerül a kormányprogramba. Ha így lesz, akkor számos technikai kérdést ki kell még dolgozni, például, hogy milyen jövedelem fölött, és milyen hosszú ideig terhelné meg a diplomásokat az utótandíj.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást