Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Balatonnál is bonthatnának nyaralókat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Körülbelül 10 hektárnyi területet töltöttek fel illegálisan a Balaton-parti telkek tulajdonosai. A hatóságok az elmúlt 10 évben hiába indítottak eljárást a tó megcsonkítói ellen, a hosszadalmas eljárások miatt eddig még szinte egy ügyet sem zártak le. Ez nem Horvátország.

A magyar szabályok túl enyhék - mondta az InfoRádióban a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének a vezetője. Ezrét nagyon nehezen lehet fellépni azok ellen, akik a telkük és a Balaton közötti nádast feltöltik és befüvesítik.

Mindezt nehezen veszik észre a hatóságok, mivel a víz felől nem látszik a feltöltött part. A vízminőségen azonban sokat ront, ha kisebb a nádas - közölte Fehér Vilmos. Mint mondta, nehéz bizonyítani, hogy mesterségesen nagyobbították-e meg telkeiket a tulajdonosok, ehhez ugyanis tetten kell őket érni.

Bonthatnak is

Ha ez megtörtént, kiadják a bontási határozatot, amelyet a tulajdonos megfellebbezhet. Ezután közigazgatási határozattal kötelezhetik a munkára, amely ellen a bírósághoz fordulhat. A tulajdonos a bírósági döntés után is kérhet új eljárást.

Az enyhe szabályoknak köszönhetően az elmúlt 10 évben szinte egyetlen eljárást sem zártak le. A szakember ezért sokkal szigorúbb szabályokat alkalmazna. Szerinte a Balaton illegális feltöltői ellen úgy kellene fellépni, mint ahogy Horvátországban jártak el a hatóságok az illegálisan felépített ingatlanokkal kapcsolatban.