eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A Balatonnál is bonthatnának nyaralókat

Körülbelül 10 hektárnyi területet töltöttek fel illegálisan a Balaton-parti telkek tulajdonosai. A hatóságok az elmúlt 10 évben hiába indítottak eljárást a tó megcsonkítói ellen, a hosszadalmas eljárások miatt eddig még szinte egy ügyet sem zártak le. Ez nem Horvátország.

A magyar szabályok túl enyhék - mondta az InfoRádióban a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének a vezetője. Ezrét nagyon nehezen lehet fellépni azok ellen, akik a telkük és a Balaton közötti nádast feltöltik és befüvesítik.

Mindezt nehezen veszik észre a hatóságok, mivel a víz felől nem látszik a feltöltött part. A vízminőségen azonban sokat ront, ha kisebb a nádas - közölte Fehér Vilmos. Mint mondta, nehéz bizonyítani, hogy mesterségesen nagyobbították-e meg telkeiket a tulajdonosok, ehhez ugyanis tetten kell őket érni.

Bonthatnak is

Ha ez megtörtént, kiadják a bontási határozatot, amelyet a tulajdonos megfellebbezhet. Ezután közigazgatási határozattal kötelezhetik a munkára, amely ellen a bírósághoz fordulhat. A tulajdonos a bírósági döntés után is kérhet új eljárást.

Az enyhe szabályoknak köszönhetően az elmúlt 10 évben szinte egyetlen eljárást sem zártak le. A szakember ezért sokkal szigorúbb szabályokat alkalmazna. Szerinte a Balaton illegális feltöltői ellen úgy kellene fellépni, mint ahogy Horvátországban jártak el a hatóságok az illegálisan felépített ingatlanokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×