Magyar jegyzék a vir-szigeti ingatlanok ügyében

Infostart
2006. május 18. 16:13
Méltányos eljárást kér Magyarország Horvátországtól a vir-szigeti ingatlanok ügyében. Erről a Külügyminisztérium helyettes államtitkára számolt be Budapesten. A szabálytalanul épült házak bontását szerdán kezdték meg.

Szóbeli jegyzékben kért felvilágosítást a magyar külügyminisztérium Horvátországtól a vir-szigeti ingatlanok ügyében. A tárca helyettes államtitkára elmondta: arra várnak választ Zágrábtól, hogy mi a jogi alapja az épületek elbontásának, pontosan mely ingatlanokat érinti a rendelet és volt-e mód a fellebbezésre.

Gémesi Ferenc kijelentette: Budapest méltányos elbírálást kér a magyar állampolgároknak.

Vir szigetén szerdán kezdték meg a szabálytalanul, vagyis a tengerhez túl közel épített házak bontását.

Viren sok magyarnak van ingatlana, az elbontásra ítélt 50 épület közül legalább 18 magyar tulajdon, az apartmanházakban pedig 15-20 lakás is található.

A tulajdonosok vitatják a bontás jogosságát

Mint a külügyi tárca helyettes államtitkára elmondta: a tulajdonosok egy része vitatja, hogy jogerős lenne a bontási ítélet, mások viszont azt állítják, a szabályozás 2004-es szigorítása előtt építették ingatlanukat.

Gémesi Ferenc megjegyezte: a horvát ingatlannyilvántartási rendszer nehézkes és lassú, a tulajdonosok gyakran csak hosszú idő után kapják meg a papírokat.

A helyettes államtitkár szerint nehéz megjósolni, hogy a helyzet tisztázásáig leállítják-e a horvát hatóságok a bontást. Gémesi Ferenc hozzátette: a helyszínen van a magyar konzul, aki segíti a magyar tulajdonosokat.

Az ingatlanügy magánjogi probléma és nem részese a két ország közötti államközi kérdéseknek, de a Külügyminisztérium és a nagykövetség megtesz mindent a magyar állampolgárok védelme érdekében - szögezte le Gémesi Ferenc, aki egyúttal segítséget ígért azoknak is, akik pert akarnak indítani lebontott ingatlanaik miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást