Magyar Bálinton múlik a koalíció?

Infostart
2006. május 17. 13:01
A koalíciós tárgyalások hivatalos kommunikációja szerint személyi kérdésekről egyelőre nem egyeztetnek. Ugyanakkor az InfoRádiónak Horn Gábor, a koalíciós tárgyalások szabad demokrata koordinátora úgy nyilatkozott: lehet személyi feltétele annak, hogy az SZDSZ koalíciót kössön az MSZP-vel.

Az óvatos nyilatkozatokból is kitűnik, hogy az SZDSZ Magyar Bálint további miniszterségét szabta a koalíció feltételéül. Mindez igencsak kellemetlenül érinti a szocialistákat, hisz Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki vitában bejelentette: szocialista politikust szeretne látni a bársonyszékben.

Pető Iván az SZDSZ ügyvivője szerint a politikai logika azt diktálja, hogy a Magyar Bálint elképzeléseire épülő oktatási programot az hajtsa végre, aki megalkotta. Horn Gábor a koalíciós tárgyalások SZDSZ-es koordinátora az InfoRádióban azt mondta: lehet személyi feltétele annak, hogy az SZDSZ koalíciót kössön az MSZP-vel.

Hozzátette: nem mindegy, hogy kik vesznek részt a kormányban sem az egyik, sem a másik oldalon.

"Nem szabad engedni a zsarolásnak"

Az MSZP szóvivője szerint nem az a kérdés, hogy egy tárca élén ki hajtja végre a kormányprogramot, hanem az hogy sikerül-e az SZDSZ-el közös programot alkotni.

A Magyar Nemzet információi szerint egyes szocialista körök azt az álláspontot képviselik, hogy "nem szabad engedni a zsarolásnak", és akár a kisebbségi kormányzással is meg lehet próbálkozni, hiszen az MDF és az SZDSZ bizonyos képviselőinek voksaival mindig biztosítható lenne a többség.

Az InfoRádió kormányzati forrásból úgy értesült: összevonnák a kulturális és az oktatási tárcát, amelyet Hiller István vezethetne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást