eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ki kerül a Nemzeti Bank élére?

Surányi György és Karvalits Ferenc lehet esélyes a jegybankelnök februárba megüresedő posztjára. Bár több szakembert is emlegetnek a beosztásra, úgy tudni, a kormányfő választása a két közgazdász egyikére sem esik majd.

A Népszabadság azt találgatja, hogy ki lehet a Nemzeti Bank következő elnöke. Surányi Györgyön és Karvalits Ferencen kívül felmerült még Neményi Judit közgazdász neve, aki tavalyi kibővítése óta tagja a monetáris tanácsnak. Hallani lehet Felcsuti Péterről, a Raiffeisen Bank vezérigazgatójáról, Erdei Tamásról, az MKB elnök vezérigazgatójáról, és Medgyessy Péter egykori miniszterelnök is jelezte, hogy szívesen vállalná a megbízatást.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a térségben az utolsó előtti helyen vagyunk a gazdasági növekedés összehasonlításában. A KSH adatai szerint a bruttó hazai termék 4,5 százalékkal, naptári hatást figyelembe véve pedig 4,3 százalékkal emelkedett az első negyed évben, az elmúlt év azonos időszakához képest.

A lap arról is beszámol, hogy sem a folytatólagos és súlyos törvény-, illetve szerződésszegéseket, sem az új szerződés megkötésének legkorábbi lehetséges időpontját nem vette figyelembe az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amikor a kereskedelmi televíziók műsor-szolgáltatási jogosultságának meghosszabbításáról döntött - áll abban a levélben, amelyet a Legfőbb Ügyészség juttatott el a médiahatóság elnökéhez.

Az index.hu arról számol be: hibák egész sora okozta, hogy az űrben tavaly összeütközött két amerikai műhold. A NASA sokáig űrbeli anomáliát emlegetett, de a hivatalos jelentés szerint szoftveres hiba és a helymeghatározó rendszer problémái vezettek a 110 millió dolláros karambolhoz.

A Világgazdaságban arról olvashatunk: nincs technikai akadálya, hogy jövő januárban törvény szabályozza az ingatlanadót - vélik szakértők. A luxusadótörvény kapcsán az értékelési infrastruktúra kialakult, a jogszabály melléklete településtípusonkénti négyzetméterárakat és korrekciós szorzókat tartalmaz, így a lakóingatlanok adóztatása e tekintetben előkészített. Van, aki egységes, 0,5 százalékos kulcs bevezetése mellett foglal állást, van, aki nem terhelné az üzleti szférát.

A Napi Gazdaság arról ír: alapvető törekvés volt, hogy a Népszabadság Zrt. 150-160 érintett munkatársnak nettó jövedelmi szintje ne változzon az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetésével, s ezt sikerült is teljesíteni. A kiadónak nem jelent külön anyagi megterhelést az újfajta adónem, a munkatársak többségének eddig is munkaszerződése volt.

Az Otthon Centrum vezérigazgatója a portfolio.hu internetes portálon arról beszél, hogy az államnak kellene támogatni a mélygarázsok építését. A támogatott lakáshitelek megszüntetése viszont Nagygyörgy Tibor szerint nem lenne olyan rossz hír a lakásvásárlóknak, mint azt sokan gondolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×