Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: megvan a megállapodás az egészségügyről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodtak a koalíciós pártok az egészségügyet érintő kérdésekben - mondta Gyurcsány Ferenc ügyvezető és megbízott miniszterelnök a közszolgálati televízióban. A politikus bejelentette, hogy a kormány mellett létre jön az államreform bizottság.

A reform arról szól, hogy átalakítjuk az egészségügy valamennyi részét, a finanszírozástól a szolgáltatókig, mélyen lehatolva a rendszerben, azzal a szándékkal, hogy ennek a legintenzívebb részét 2007 végig megtesszük - közölte a kormányfő.

Kérdésre válaszolva hozzátette: megteremtik annak a lehetőségét, hogy érdemben fel lehessen tenni azt a kérdést, legyen-e magánbiztosító.

A miniszterelnök a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kérdésre nem tudott válaszolni. Elmondta: arra fognak törekedni, hogy mindenkinek növekedjen a felelőssége egészsége megőrzésében, illetve az egészség "helyreállításában" mindenki racionális döntéseket hozzon arról, mennyi szolgáltatást vásárol.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: mivel ezeknek a reformoknak a kidolgozása és a végrehajtása rendkívül bonyolult, a kormány mellett létrejön "egy átfogó államreform bizottság, amelyet a miniszterelnök fog vezetni, egy erős államreform titkársággal".

"Istentelen nagy tempót kell ahhoz diktálni, ezen a területen és máshol is, (...) lényegében kivenni a napi igazgatás útvesztőjéből, hogy 2007 végére azt mondhassuk, a nagyobbik részén túl vagyunk ennek a dolognak" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy 2009 végére "minden megnyugszik".

Gyurcsány Ferenc a reáljövedelmekkel kapcsolatban közölte: azt szeretnék, ha a reáljövedelmek nem csökkennének.

"A legutolsó elemzés, amit ezekben láttam (...) az, hogy 2006-ban is és 2007-ben is, a reformok elindulásának legintenzívebb szakasza és a költségvetés egyensúlyi pályára történő visszaterelésének legintenzívebb időszakában is, az átlagos jövedelem az növekszik" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, mennyivel kell az idén csökkenteni az államháztartás hiányát, elmondta: úgy véli, erősen túlzóak az 1.200 milliárd forintról szóló vélemények. A kormányfő megerősítette a műsorvezető felvetését, hogy három számjegyű milliárdos tételről van szó.

Mint mondta, a kormányprogram jelenlegi változata ötven oldal, de ha rajta múlik, rövidebb lesz.

Hozzátette: a dokumentumot átnézik a szakértők, és arról jövő hét csütörtökön és pénteken Velencén az SZDSZ frakciója, pénteken és szombaton az MSZP frakciója tárgyal.