eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Akár 100 milliárd forint is lehetett volna a kár

Tíz év alatt épül ki a vésztározók rendszere, amelyek védelmet nyújthatnak az egyre nagyobb árvizekkel szemben - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Persányi Miklós Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnökkel és Lamperth Mónika belügyminiszterrel Szelevényben tájékozódott az árvízi védekezés utómunkálatairól. A Fidesz szerint a kormány nem cselekedett időben.

Ha átszakdt volna a Tiszazugban a gát, akkor legalább 100 milliárd forintba, de lehet, hogy még ennél is többe került volna az újjáépítés. A védekezésre a térségben összesen nagyjából 5 milliárd forintot költöttek - mutatott rá Persányi Miklós.

Hozzátette, hogy a vízügyi tárca árvízzel összefüggő kiadásai meghaladják a 20 milliárd forintot.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy az árvíz okozta károk összegzése a tervek szerint július közepére készül el, a kabinet azután hozza meg a szükséges döntéseket.

A Tisza mentén csütörtökön kezdik meg a károk felmérését.

Az állam finanszírozza a helyreállítást

Az árvízi helyreállításoknak nem lehet pénzügyi akadálya - hangsúlyozta a kijelölt miniszterelnök.

Lamperth Mónika belügyminiszter tájékoztatása szerint már elkezdődött az árvízi művek helyreállítása, az önkormányzatok a Belügyminisztérium vis maior keretéből kapnak segítséget.

Azok a helyi lakosok, akiknek lakóingatlanában kárt tett az árvíz, szintén ebből az alapból kapnak segítséget az önkormányzatokon keresztül - tette hozzá Persányi Miklós.

Ez azonban valószínűleg nem sokaknak jelent segítséget az ország egyik legismertebb tiszai turistaközpontjában, a csongrádi Körös-torokban, ahol az üdülőingatlanok rendbehozatalára Bedő Tamás csongrádi polgármester szerint valószínűleg nem lehet majd állami pénzt igényelni.

A Körös-torokban még áll a víz

Minden üdülő megrongálódott és soha nem látott mennyiségű iszap, illetve szemét halmozódott fel a Körös-torokban, ahol még mindig méteres víz áll, ezért meg sem kezdhető a helyreállítás - mondta a polgármester az InfoRádiónak, hozzátéve: a területen több 10 millió forintos kár keletkezett.

Az árvíz miatt az idegenforgalmi szezon kezdete is csúszik, legalább egy hónapot - jegyezte meg a városvezető. A helyiek azonban abban reménykednek, hogy egy száraz, meleg nyárral a természet majd visszaad valamit abból, amit az árvíz során elvett.

Épül a vésztározó-rendszer

A szakemberek szerint a tavaszihoz a hasonló, vagy akár annál is nagyobb árvízek a klímaváltozás következtében gyakoriak lehetnek az elkövetkező években.

Persányi Miklós szerint a vízügyi tárca a védekezési módszer átalakításával készül a nagy árvízekre.

A Vásárhelyi-terv célja az, hogy több teret adjanak a Tiszának, úgynevezett árapasztó tárolók kiépítésével, ahova elvezethető a víz egy része. Ezek közül kettő már épül, további hármat az idén előkészítenek, és jövőre kezdenek el építeni.

"Tíz éven belül egy olyan tározó-rendszer jöhet létre, amely jelentősen segít majd a nagy vizek csökkentésében" - mondta a vízügyi miniszter.

A Fidesz nem elégedett

Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-kormány volt közlekedési és vízügyi minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy évben a kormány az árvízvédelmi biztonság növelése érdekében azt sem tette meg, amit ígért, de azt sem, amire lehetősége lett volna.

Az elmúlt négy évben 70 kilométer töltést építettek, holott a szakma és a kormány is pontosan tudta, hogy 600 kilométernyi töltést kellene kiépíteni, csak a Tisza völgyében - tette hozzá a fideszes politikus.

Véleménye szerint ha a kormány a 2006-os árvízi védekezésre fordított 35-40 milliárd forintnak csak egy részét az elmúlt években megelőzésre költötte volna, akkor sok ezer embernek nem kellett volna az elmúlt heteket félelemben, megfeszített munkával töltenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×