Akár 100 milliárd forint is lehetett volna a kár

Infostart
2006. május 17. 16:59
Tíz év alatt épül ki a vésztározók rendszere, amelyek védelmet nyújthatnak az egyre nagyobb árvizekkel szemben - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Persányi Miklós Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnökkel és Lamperth Mónika belügyminiszterrel Szelevényben tájékozódott az árvízi védekezés utómunkálatairól. A Fidesz szerint a kormány nem cselekedett időben.

Ha átszakdt volna a Tiszazugban a gát, akkor legalább 100 milliárd forintba, de lehet, hogy még ennél is többe került volna az újjáépítés. A védekezésre a térségben összesen nagyjából 5 milliárd forintot költöttek - mutatott rá Persányi Miklós.

Hozzátette, hogy a vízügyi tárca árvízzel összefüggő kiadásai meghaladják a 20 milliárd forintot.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy az árvíz okozta károk összegzése a tervek szerint július közepére készül el, a kabinet azután hozza meg a szükséges döntéseket.

A Tisza mentén csütörtökön kezdik meg a károk felmérését.

Az állam finanszírozza a helyreállítást

Az árvízi helyreállításoknak nem lehet pénzügyi akadálya - hangsúlyozta a kijelölt miniszterelnök.

Lamperth Mónika belügyminiszter tájékoztatása szerint már elkezdődött az árvízi művek helyreállítása, az önkormányzatok a Belügyminisztérium vis maior keretéből kapnak segítséget.

Azok a helyi lakosok, akiknek lakóingatlanában kárt tett az árvíz, szintén ebből az alapból kapnak segítséget az önkormányzatokon keresztül - tette hozzá Persányi Miklós.

Ez azonban valószínűleg nem sokaknak jelent segítséget az ország egyik legismertebb tiszai turistaközpontjában, a csongrádi Körös-torokban, ahol az üdülőingatlanok rendbehozatalára Bedő Tamás csongrádi polgármester szerint valószínűleg nem lehet majd állami pénzt igényelni.

A Körös-torokban még áll a víz

Minden üdülő megrongálódott és soha nem látott mennyiségű iszap, illetve szemét halmozódott fel a Körös-torokban, ahol még mindig méteres víz áll, ezért meg sem kezdhető a helyreállítás - mondta a polgármester az InfoRádiónak, hozzátéve: a területen több 10 millió forintos kár keletkezett.

Az árvíz miatt az idegenforgalmi szezon kezdete is csúszik, legalább egy hónapot - jegyezte meg a városvezető. A helyiek azonban abban reménykednek, hogy egy száraz, meleg nyárral a természet majd visszaad valamit abból, amit az árvíz során elvett.

Épül a vésztározó-rendszer

A szakemberek szerint a tavaszihoz a hasonló, vagy akár annál is nagyobb árvízek a klímaváltozás következtében gyakoriak lehetnek az elkövetkező években.

Persányi Miklós szerint a vízügyi tárca a védekezési módszer átalakításával készül a nagy árvízekre.

A Vásárhelyi-terv célja az, hogy több teret adjanak a Tiszának, úgynevezett árapasztó tárolók kiépítésével, ahova elvezethető a víz egy része. Ezek közül kettő már épül, további hármat az idén előkészítenek, és jövőre kezdenek el építeni.

"Tíz éven belül egy olyan tározó-rendszer jöhet létre, amely jelentősen segít majd a nagy vizek csökkentésében" - mondta a vízügyi miniszter.

A Fidesz nem elégedett

Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-kormány volt közlekedési és vízügyi minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy évben a kormány az árvízvédelmi biztonság növelése érdekében azt sem tette meg, amit ígért, de azt sem, amire lehetősége lett volna.

Az elmúlt négy évben 70 kilométer töltést építettek, holott a szakma és a kormány is pontosan tudta, hogy 600 kilométernyi töltést kellene kiépíteni, csak a Tisza völgyében - tette hozzá a fideszes politikus.

Véleménye szerint ha a kormány a 2006-os árvízi védekezésre fordított 35-40 milliárd forintnak csak egy részét az elmúlt években megelőzésre költötte volna, akkor sok ezer embernek nem kellett volna az elmúlt heteket félelemben, megfeszített munkával töltenie.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bedõ Tamás a Körös-torok problémáiról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Persányi Miklós a vésztározók építésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást