Könnyebb lesz letelepedni az EU területén

Infostart
2006. május 15. 12:30
Magyarországon várhatóan 2006 őszén történik majd meg a megfelelő jogszabályok módosítása, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti igazgatója szerint azonban már most is hasonló a magyar eljárás, amely 2004. május 1. óta már könnyített elbírálást alkalmaz az uniós állampolgárok esetében.

Egyed Zoltán szerint az új uniós irányelv célja a szabad mozgás elősegítése, a tartózkodást érintő adminisztratív akadályok megszüntetése, harmadik országbeli családtagok esetében a jelentős csökkentése.

Megszűnik tehát a tartózkodási engedély kérelmezésének a rendszere, és helyette csak regisztrációs, bejelentkezési kötelezettség lesz.

Az uniós polgároknak azonban továbbra is fel kell tudni majd mutatni valamiféle igazolást arról, hogy biztosítani tudja megélhetését: vagy valamilyen külföldi jövedelemből, vagy magyarországi munkával, vagy diákként.

Magyarországon az őszig még érvényben lévő szabályozás szerint kell ugyan tartózkodási engedélyt kérni, de elegendőek ugyanazok a dokumentumok, mint amelyeket az uniós direktíva a regisztrációnál számon kér - hangsúlyozta Egyed Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást