eur:
394.1
usd:
370.28
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A történelem vége

A demokrácia a lehető legjobb kormányzati forma - így gondolja a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel polgárok túlnyomó többsége. A Tárki legfrissebb reprezentatív felmérésének eredménye azt mutatja, hogy Magyarországon a legelégedettebbek az emberek a demokrácia működésével.

Általános a demokrácia legitimitása Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. A négy ország felnőtt lakosságának túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a demokrácia a lehetséges kormányzati formák legjobbja - mondta Sik Endre szociológus az InfoRádióban.

A Tárki munkatársa hozzátette: az eredmények mutattak kisebb eltéréseket a négy ország között, ilyen volt például az, hogy a lengyelek negyede nem tudott válaszolni a kérdésre.

A szociológus szerint természetes, hogy az emberek a saját esetükben mindig kevésbé elégedettek a dolgok állásával, mint ahogy azt elméletben és a világban általánosan jónak tartják. Ez a válaszokban is megmutatkozott - közölte Sik Endre.

A felmérés alapján a magyarok a legelégedettebbek a demokrácia pillanatnyi állapotával hazájukban: a megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozott kedvezően erről a kormányzati formáról.

Õket követik a csehek és a lengyelek, akiknek nagyjából a fele elégedett a demokráciával. Szlovákiában azonban csak a megkérdezettek harmada nyilatkozott kedvezően a kérdésre.

A megkérdezettek fele úgy gondolja: a demokrácia exportálható, vagyis a világon mindenhol a lehető legjobb megoldást jelentené.

Itt is azonban a lengyelek közül került ki a legtöbb bizonytalan, és a szlovákok között volt a legalacsonyabb azok aránya, akik ezzel egyetértenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×