Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány felelős a pedagógusok társadalmi megbecsültségéért?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pedagógusok presztízsének növelése az új parlament és kormány jövőbeni fő oktatási feladata - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Kerpen Gábor elnök szerint az elmúlt négy év közoktatási szabályozása nem a lehetőségekről, hanem a kötelezettségekről szólt.

"Azt szeretnénk a következő négy évben elérni, hogy a tudás értéke, a pedagógusok és a szakma megbecsülése a helyére kerüljön, mert az előző négy évben ez inkább az ellenkező irányba változott" - mondta az InfoRádiónak Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke szerint ez a kérdés az oktatási kormányzat hozzáállásától függ. Az elmúlt években az olyan szabályozások, mint a tanári titoktartás kérdése, illetve a buktatás tilalmának indoklása, miszerint a pedagógusok büntetésből adnak rossz jegyeket, falakat emeltek a szülők és a pedagógusok közé.

"Az utóbbi négy évben a lehetőségek liberális törvénye helyett a kötelezettségek törvénye került a közoktatásba, gondolok itt a titoktartás szabályozására, a szöveges értékelésre, vagy az alsó tagozatos osztályismétlés szabályozására. Ezeknek lehetőségeknek kellene lenniük, nem pedig kötelezettségeknek, tiltásoknak" - vélekedett Kerpen Gábor.

Meg kell tartani a kistelepülési iskolákat

A PDSZ elnöke szerint ahol lehet, helyben kell tartani a kistelepülési iskolákat, ha pedig nem lehet, akkor mindenképpen biztosítani kell a diákok háztól házig való szállítását.

A kistérségi iskolák megtartása mellett foglalt állást egy másik oktatási érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete is. Az 1-4. osztály maradjon ott minden településen, és ahol megfelelő a gyerekszám, illetve a finanszírozási feltételek is, ott legyen felső tagozat is - mondta az InfoRádiónak Varga László szakszervezeti elnök is.

Az érdekképviseleti vezető szerint lehetséges út a térségi összevont iskolák működtetése is, ám ezzel nem fognak tudni pénzt spórolni.

Csak az ország érdekét nézzék a pártok!

Varga László hozzátette: állásfoglalást juttattak el a kedden megalakuló parlament képviselőihez, amelyben a több éve tapasztalható pártok közötti konfliktusok megszüntetését kérik.

Azt szeretnék, hogy egy dolog motiválja a kormánypártokat és az ellenzéket is: az ország érdeke - hangsúlyozta Varga László.