A Miniszterelnöki Hivatalnak valljuk be az adót?

Infostart
2006. május 15. 06:51
Lapinformációk szerint illetéktelen kezekbe kerülhetnek az elektronikus adóbevallásban közölt adatok, mivel azok az APEH helyett a Miniszterelnöki Hivatalnál működő Elektronikus kormányzathoz érkeznek.

A Magyar Nemzet szerint nemcsak az APEH, de akár illetéktelen személyek is megismerhetik - nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül - az elektronikus adóbevallásban közölt adatokat.

A lap szerint a több mint 2 millió munkavállaló, illetve az őket alkalmazó 51 ezer cég adóbevallásában szereplő adatok kikerülhetnek az APEH informatikai rendszeréből.

A parlamenti választások lezárulta után ugyanis a kötelező elektronikus adóbevallás rendszere módosult, és az adatokat már nem közvetlenül az adóhatóságnak, hanem a Miniszterelnöki Hivatalnál működő úgynevezett Elektronikus kormányzatnak kell benyújtani.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az APEH felé történt közvetlen adatszolgáltatás eddig biztosította az adatvédelmet az adóhatóság szigorú hozzáférési szabályozásán keresztül.

A Miniszterelnöki Hivatalon keresztül zajló mostani adatszolgáltatás azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy akár külső személyek - a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül - megismerhessék az adóbevallásban szereplő adatokat.