Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Teljesen összeroppant az őcsényi tragédiát okozó repülő irányítója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Havária Press információja szerint őrizetbe vették azt a német férfit, aki a szombati őcsényi bemutatón két néző halálát okozó repülőmodellt irányította.

A férfit halált okozó gondatlanságból, foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanújával vette őrizetbe a rendőrség.

A német repülőmodell-pilótát versenytársai egyértelműen a világ egyik legtapasztaltabb, legjobb versenyzőjének tartják: a férfi hivatásszerűen űzi a legnevesebb modellgyártók termékeinek berepülését.

A tragédiát okozó gép egy amerikai műrepülőgép méretarányos, teljesen új fejlesztésű, igen biztonságosnak tartott modellje volt, melyet a német pilóta hat hete reptetett először, szintén Õcsényben.

Az esemény szervezői elmondták, hogy a legszigorúbb biztonsági körülmények között zajlik egy ilyen bemutató: amíg valaki repteti gépét, addig másik versenyző be sem kapcsolhatja azonos frekvencián működő adó-vevőjét, de - feltehetően - külső forrásból származó zavart észleltek már a bemutató előtti napon is: akkor szintén irányíthatatlanná vált egy modell és lezuhant.

Szemtanúk elmondása szerint a tragédiát okozó modellrepülő a kordonon kívül, a nézők feje felett repült becsapódását megelőzően. Sokan úgy vélték, hogy ez a mutatvány része a programnak, azonban a gép akkor már irányíthatatlan volt.

A kihallgatott pilóta a Havária Press értesülése szerint elmondta, hogy az utolsó manőverre készült, mikor érezte, hogy nincs már irányítása alatt a gép, ami akkor ötven méternyire volt a kordon mögött álló nézőktől.

A német pilóta a tragédia súlya alatt teljesen összeroppant: kijelentette, hogy soha többet nem vesz kezébe repülőmodell-távirányítót - írta a hírügynökség.