eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Június 14-én megalakulhat az új kormány

Mély, átfogó, minden területre kiterjedő átalakítások sorozata kezdődik a közszolgálatban - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányi ülésén.

A kormányprogramot május 30-án nyújtják be az Országgyűlésnek, június 14-én megalakulhat az új kormány, az utána következő napon pedig több mint másfél tucat törvényjavaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, mondta Gyurcsány Ferenc.

Utána egy nagyon intenzív első másfél év. (...) 2008-ban már az intézmények túlnyomó többsége új feltételek között végzi a munkáját - mondta a politikus.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy mély, átfogó, minden területre kiterjedő átalakítások sorozata kezdődik a közszolgálatban, a változtatásokat pedig a politikához kapcsolódó igazgatásban kell kezdeni. Hangsúlyozta: kevesebb országgyűlési bizottságra, államtitkárra, kisebb kormányzatra, átalakuló minisztériumi struktúrára van szükség.

A szocialisták kormányfőjelöltje az egészségügy átalakításáról szólva azt mondta, az egészségügyben "mélyreható változások egész sora indul". Úgy fogalmazott, nincs nagy vita a koalíciós partnerrel: alapvetően abban kell megállapodni, hogy érvényesüljön a szolidaritási elv.

A politikus beszélt arról is, hogy az államháztartás egyensúlyhiánnyal küzd, de véleménye szerint "másfél év elegendő a pénzügyi kiigazításhoz", de az ország modernizálásához ennyi idő nem elég, mert nemcsak a pénzügyi kiigazítás a cél, hanem az új, modern Magyarország megteremtése.

Hiller István, a szocialista párt elnöke közölte: a választási adatok elemzéséből az derül ki, hogy az MSZP megerősödött vidéken és csökkentette lemaradását a fiatal korosztályokban. Hozzátette: ha ezeket az adatokat, eredményeket trenddé tudja formálni az MSZP, akkor átalakíthatja Magyarország politikai térképét. Ez a magyar baloldal modernizációját, a baloldal reneszánszát hozhatja el Magyarországon - közölte a pártelnök a választásokat értékelve.
Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke arról beszélt: az MSZP leendő koalíciós partnere mellett az ellenzékkel is együtt kíván működni, hogy meghozzák az ország érdekében álló döntéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×