eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Muszáj lesz igazat írni az élelmiszerek címkéjére?

Szigorú határértékekhez kötnék az Európai Unióban az élelmiszerekre vonatkozó vevőcsalogató kijelentéseket 2009-től. Az Európai Parlament tervezete szerint pontosan meg kell kötni, hogy egy termékre mikor mondható például, hogy alacsony energia-, vagy zsírtartalmú. Magyarországon ma nem túl szigorú a szabályozás.

A magyar szabályozás ma is foglalkozik az élelmiszerek címkéjével, de inkább csak azt határozza meg, minek muszáj rákerülnie.

Ilyen az összetétel, a minőség megőrzésének ideje, a gyártó és forgalmazó neve, illetve címe, valamint a termék megnevezése - mondta el az InfoRádiónak Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője.

A csomagoláson azonban ezen túl ábrákkal, rajzokkal, reklámszövegekkel próbálja meg sok gyártó felkelteni a vársárlók figyelmét, és számos esetben előfordul, hogy ezek félrevezetik a vásárlót, aki így nem azt kapja, amit vár - mutatott rá Siklósi Máté.

A helyettes szóvivő Belgium példáját említette, ahol már az is megtévesztésnek számít a szabályozás szerint, ha olívabogyó rajza szerepel egy olyan terméken, amely csak 2-10 százalékban tartalmaz olívaolajat, vagy olívabogyót.

"Nálunk a jogi háttér a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség számára nem ad felhatalmazást, hogy ilyen esetekben szigorúan és egyértelműen járjon el" - hangsúlyozta Siklósi Máté.

Hozzátétte, hogy azért több olyan esetben is szabtak ki büntetést az elmúlt időszakban, amikor egy-egy vitamin- vagy élelmiszerkészítményt valótlan, laboratóriumban nem igazolható hatással reklámoztak.

Bár önmagában a büntetésnek nincs igazi visszatartó ereje - vélekedett a helyettes szóvivő, a büntetés arra mindenképpen jó, hogy komolyan vegye az elmarasztalt cég a döntést, és a nyilvánosság is értesüljön az esetről.

Ez pedig már elgondolkoztatja az érintett cégeket: érdemes-e tovább folytatni a megtévesztő gyakorlatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×