Mi lesz a nyári balatoni vízimentéssel?

Infostart
2006. május 11. 13:48
Pénzhiány miatt veszélybe kerülhet a legnagyobb létszámú balatoni civil mentőcsapat működése. Várhatóan őszig nem érkezik pénz, így legfeljebb hitelből menthetnek a nyáron.

A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának korábban biztosított állami támogatás folyamatosan csökkent az elmúlt években, és egyre kevesebb a pályázaton elnyerhető pénz is.

Bagyó Sándor közölte: korábban civil és állami felkérésre jelentős beruházásokat hajtottak végre. Több, komoly műszaki felszereltségű hajóval rendelkeznek, folyamatosan jelen vannak a strandokon és készenlétben áll egy búvárcsoportjuk is.

A balatoni vízimentők vezetője hangsúlyozta: a tó környékén működő diszpécserközpontnak köszönhetően kitűnő a kapcsolatuk a vizirendészettel, az Országos Mentőszolgálattal és a tűzoltósággal is, ennek eredményeként jelentősen rövidült a riasztási idő.

Bagyó Sándor szólt arról is, hogy a civil pályázatokból remélt pénz leghamarabb ősszel érkezhet meg, így csak hitelből tudják biztosítani a vizi mentést a nyári szezonban.