Gönczöl Katalin vitatja a debreceni iskolaigazgató állítását

Infostart
2006. május 11. 17:05
Az Igazságügyi Minisztérium kimutatása alapján az ismertté vált bűncselekményeket egyre növekvő számban követik el gyermekek és fiatalkorúak, de az áldozatok körében is emelkedik arányuk. Gönczöl Katalin miniszteri biztos az InfoRádió érdeklődésére a minapi debreceni iskolai gyermekverésről azt mondta: ha színlelt verekedésről volt szó, akkor is súlyos sérelmeket okozott.

Bár évi egy százalékkal, de növekszik az erőszakos bűncselekmények száma Európában és Magyarországon. Ez elsősorban a garázdaság és a súlyos testi sértés formájában valósul meg.

A társadalmi bűnmegelőzési stratégia 2005-ös eredményeiről szóló igazságügyi minisztériumi jelentés alapján az ismertté vált bűncselekményeket egyre növekvő számban követik el gyermekek és fiatalkorúak, de az áldozatok körében is emelkedik arányuk.

Történik ez annak ellenére, hogy a társadalmon belül egyre kevesebb a gyermek. Gönczöl Katalin miniszteri biztos elmondta: kimutatható, hogy az iskolákban és az iskolák környékén terjed az erőszak.

Országosan 500-600 esetről van tudomásuk. Az InfoRádió érdeklődésére a szakember nem tudta konkrétan elemezni azt a nemrégiben nyilvánosságra került debreceni esetet, amikor fiatalok az egyik társukat rugdosták és ezt mobiltelefonjukkal rögzítették.

Gönczöl Katalin kriminálpszichológusként némileg vitatta azt a minapi indoklást, hogy az egész játék volt és színlelték a verekedést.

A miniszteri biztos úgy vélte, ezt az erőszakos szubkultúrát kell feloldani, de erre nem sok törekvést lát a pedagógusok részéről.

Gönczöl Katalin hozzátette: a társadalom egyik része nincs az erőszakra felkészülve, másik része pedig azt látja, hogy eredményeket lehet vele elérni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást