Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még másfél hónap van a parlagfűirtásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A törvény szerint másfél hónapjuk van az ingatlantulajdonosoknak a parlagfűmentesítésre. Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke úgy véli: tavaly hatékony volt a gyomirtás a társadalmi hirdetéseknek, reklámoknak és a hatóságok kommunikációjának köszönhetően. Pós Péter szerint azonban a vonatkozó rendeleten még lenne mit módosítani.

A parlagfű csak július közepén, vagy - az időjárástól függően - később terheli meg az allergiás betegek szervezetét. A rendelet ezért azt írja elő, hogy minden évben június 30-ig sort kell keríteni a parlagfűirtásra, hogy a virágzást megakadályozzák - emlékeztetett Pós Péter.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke szerint a tavalyi év szerencsés volt, egyrészt az időjárásnak köszönhetően, mivel az esők miatt későbbre tolódott a parlagfű virágzása, másrészt pedig azért, mert a reklámoknak, a tévé- és rádióműsoroknak köszönhetően megnőtt a köztudatban parlagfű ismertsége.

A vonatkozó rendelettel azért még vannak gondok - tette hozzá Pós Péter.

Szerinte a jogszabály nem az elkövetés súlyának megfelelően szankcionálják azt, ha valaki nem irtja ki ingatlanáról a parlagfüvet.

A szövetség elnöke úgy vélekedett: arra volna szükség, hogy a birtokolt terület nagyságának arányában szabják ki a bírságokat.