eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Botrány és vizsgálat a szcientológusok körül

Jogi lépéseket tervez a Magyarországi Szcientológiai Egyház az adatvédelmi biztos vizsgálata miatt. Péterfalvi Attila azért vizsgálta az egyházat mert többen személyes adataik kezelésének gyakorlata miatt panasszal fordultak hozzá.

Az adatvédelmi biztos még a múlt héten hozta nyilvánosságra a magyarországi szcinetológusoknál végzett vizsgálat összegzéseit. Péterfalvi Attila azért kezdeményezett vizsgálatot, mert az egyház több tagja is panasszal fordult hozzá.

Azt kifogásolták, hogy az egyház egy úgynevezett e-métert használ, melynek segítségével nemcsak személyes adatokat, hanem a tagok magánéleti szokásait is megismerték. Többen azért is panaszkodtak, mert tudják ki, meddig, és miért őrzi személyes adataikat.

Ez az e-méter sokak szerint hazugságvizsgálóként is használható. A műszer azt mutatja meg a vizsgálatot végző embernek, hogy honnan erednek a megkérdezett lelki problémái. Az eszköz által kiadott adatokat az auditor rögzíti, de hogy pontosan mit jegyez fel, azt a megkérdezettek nem tudják.

A szcientológusok felháborodtak

A Magyarországi Szcientológiai Egyház jogi lépéseket tervez az adatvédelmi biztos vizsgálata miatt. Az egyház jogi képviselője, Szikinger István felháborítónak tartja, hogy a gyónáshoz, a szertartáshoz tartozó eszköz, az úgynevezett e-méter használatát megkérdőjelezik. Szerinte Péterfalvi Attila olyan ügyekkel foglalkozott, amely nem tartoznak a hatáskörébe.

Az adatvédelmi biztos arra kéri az egyházat, hogy a tagok adatait a törvények figyelembe vételével tárolják. A Magyarországi Szcientológia Egyház jogi képviselője azt állítja: az adatokat az egyházi szabályoknak megfelelően tárolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×