Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Botrány és vizsgálat a szcientológusok körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogi lépéseket tervez a Magyarországi Szcientológiai Egyház az adatvédelmi biztos vizsgálata miatt. Péterfalvi Attila azért vizsgálta az egyházat mert többen személyes adataik kezelésének gyakorlata miatt panasszal fordultak hozzá.

Az adatvédelmi biztos még a múlt héten hozta nyilvánosságra a magyarországi szcinetológusoknál végzett vizsgálat összegzéseit. Péterfalvi Attila azért kezdeményezett vizsgálatot, mert az egyház több tagja is panasszal fordult hozzá.

Azt kifogásolták, hogy az egyház egy úgynevezett e-métert használ, melynek segítségével nemcsak személyes adatokat, hanem a tagok magánéleti szokásait is megismerték. Többen azért is panaszkodtak, mert tudják ki, meddig, és miért őrzi személyes adataikat.

Ez az e-méter sokak szerint hazugságvizsgálóként is használható. A műszer azt mutatja meg a vizsgálatot végző embernek, hogy honnan erednek a megkérdezett lelki problémái. Az eszköz által kiadott adatokat az auditor rögzíti, de hogy pontosan mit jegyez fel, azt a megkérdezettek nem tudják.

A szcientológusok felháborodtak

A Magyarországi Szcientológiai Egyház jogi lépéseket tervez az adatvédelmi biztos vizsgálata miatt. Az egyház jogi képviselője, Szikinger István felháborítónak tartja, hogy a gyónáshoz, a szertartáshoz tartozó eszköz, az úgynevezett e-méter használatát megkérdőjelezik. Szerinte Péterfalvi Attila olyan ügyekkel foglalkozott, amely nem tartoznak a hatáskörébe.

Az adatvédelmi biztos arra kéri az egyházat, hogy a tagok adatait a törvények figyelembe vételével tárolják. A Magyarországi Szcientológia Egyház jogi képviselője azt állítja: az adatokat az egyházi szabályoknak megfelelően tárolják.