Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmánybíróság elé kerül a kötelező kamarai tagság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét az Alkotmánybírósághoz fordult az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a kötelező szakdolgozói kamarai tagság eltörlése érdekében.

Cser Ágnes az InfoRádióban elmondta: azt kéri a testülettől, hogy nyilvánítsa az alaptörvénnyel ellentétesnek azt a 2003-ban hozott jogszabályt, amely kötelező kamarai tagságot ír elő az egészségügyi szakdolgozók számára.

Cser Ágnes hozzátette: azt kifogásolják, hogy a csaknem 500 ezer közalkalmazott és 200 ezer köztisztviselő közül kizárólag az egészségügyi szakdolgozók számára írják elő a kötelező kamarai tagságot.

Az érdekvédelmi szövetség vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi ÁNTSZ-szolgálatok mindenhol "offenzívába kezdtek" a kötelező beléptetés érdekében, azzal fenyegetve, hogy elveszítik a működési engedélyüket azok az egészségügyi intézmények, ahol nem kamarai tagok a dolgozók.

Soron kívüli eljárást kért

Cser Ágnes úgy vélte, hogy ezzel az amúgy is rosszul fizetett egészségügyi dolgozók még hátrányosabb helyzetbe kerülnek.

Szólt arról is, hogy az április 20-án küldött beadványban soron kívüli eljárást kért az ügyben az Alkotmánybíróságtól.

A törvény szerint januártól kell csatlakozniuk a nővéreknek és az ápolóknak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához.