Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szegény Budapest - csak 352 luxusingatlan van a fővárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosban eddig 352-en vallották be luxusingatlanjukat. Budapestnek ebből 76 millió forint bevétele lehet. Az illetékesek május végétől átfogó ellenőrzésbe kezdenek.

A kormány a luxusadóról szóló törvény előkészítésekor azzal számolt, hogy az országban nagyjából ezer olyan ingatlan van, amely több mint 100 millió forintot ér. Ezek után kell luxusadót fizetni.

Szakértők szerint azonban a csodapaloták száma elérheti az ötezret is. Valószínűleg a drága lakások többsége a fővárosban van.

Ehhez képest eddig csak 352 bevallást nyújtottak be Budapesten - mondta el az InfoRádióban a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztályának helyettes vezetője.

A főváros így csak 76 milliós bevétellel számolhat

Budapest a bevallások alapján 76 millió forintos bevételre számíthat. A luxusadó mértéke a 100 millió forintot meghaladó ingatlanérték fél százaléka évente - közölte Illy Tibor.

A főváros azonban nem elégszik meg ennyivel. Május végétől ellenőrizni fogja, hogy eleget tett-e minden palotatulajdonos az adóbevallási kötelezettségének.

Jelenleg semmilyen nyilvántartás nincs az országban az ingatlanok értékéről. Az illetékesek ezért a földhivatalok és az illetékhivatalok adatait tekintik át.

Az ingatlanszakértő szerint rossz a számítási mód


Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az a besorolási rendszer amelynek alapján a luxusadót számolják,  nem ad pontos képet az ingatlanok áráról.

Két egymás melletti, egyforma méretű ingatlan sem feltétlenül ér ugyanannyit - hangsúlyozta az InfoRádiónak Beák Attila ingatlanszakértő, aki szerint nem négyzetméter ár, hanem inkább az ingatlan valós értékét meghatározó értékbecslés alapján kellene meghatározni, mi tartozik a luxus kategóriájába.

A szakértő szerint azonban teljesen életszerű az, hogy a hivatalosan megállapított listán van olyan utca, amelyiknek az egyik felén nagyobb a négyzetméter ár, mint a másikon.

"Jó példa erre Zuglóban az Ilka utca, amelynek a Városliget felé eső részén majdnem dupla akkora négyzetméter árak vannak, mint a másik felén" - mutatott rá Beák Attila.