Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: reform-blablával semmire nem megyünk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc szerint azért nincsen még új kormányprogram, mert még senki sem kapott kormányalakítási megbízást. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a felkérés után két héten belül készen lehet a kormányprogram. A szocialista politikus blogján visszautasította a sajtón keresztüli üzengetéseket.

Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt a blogján úgy véli: a kormányalakítási megbízást követően két héten belül nyilvánosságra kerülhet az új kormány programja.

"Sokan kérdezik, hogy a kormány-programmal miért nem állunk elő. Programja az új kormánynak lehet. Közjogi értelemben most éppen a leköszönő, mandátumát lassan befejező kormány van hatalmon. Ez a kormány új programmal már nem állhat elő. Új kormány alakítására Magyarországon még senki nem kapott megbízást. Persze van sejtésünk, hogy ki kapja ezt a megbízást. Van sejtésünk, hogy milyen koalíció alakulhat, de nincs még új kormány. Ha a kormányalakítási megbízáshoz képest jó két héten belül van kormányprogram, akkor az egészen jó tempó. Én ebben semmi kivetnivalót nem látok. Itt egy kormánynak kell bemutatni a programját, nem politikusoknak kell mindenfajta javaslattal előállni. Mit fog csinálni az új kormány? Ezt kell összerakni. Ez pedig elsősorban azt igényli, hogy az új kormány mögött lévő pártok és kulcsszerepet vállaló politikusok megállapodjanak.

Teljes tévedés azt gondolni, hogy megállapodni úgy lehet, hogy a sajtón keresztül üzengetünk egymásnak. Mint ahogy mindenfajta megállapodáshoz családi, baráti körben, vagy munkahelyen úgy lehet eljutni, hogy nyugodt egyeztetések vannak, ha lehetséges, akkor egyenes beszéd, nem pedig bonyolult üzengetések. Hát így van ez a politikai program esetében is. Egyeztetni, tárgyalni, vitatkozni. Dőreség lenne azt hinni, hogy a viták aszerint dőlnek el, hogy a sajtóban ki mit irat meg magáról. Aki azt gondolja, hogy a sajtón keresztüli üzengetések bármit is használnak, azt hiszem, nem érti, hogy egy programnak a sikere végső soron azon múlik, hogy a végrehajtásban kulcsszerepet vállalók kölcsönös belátással és kompromisszummal magukénak érzik-e ezt a programot. Nem az a kérdés, hogy a végén mit írunk le, mert hát a papír majdnem mindent elbír. Az a kérdés egymagában, hogy miben tudunk valóban megállapodni. Ehhez pedig az álláspontok okos, türelmes összevetése, méltányosság kell. Reform-blablával semmire nem megyünk. Nem osztunk kitüntetéseket, hogy ki a reform legnagyobb barátja. Kitüntetéseket majd négy év múlva lehet kapni, ha újra a választók elé megyünk. Addig pedig munka van" - írja Gyurcsány Ferenc.