Már megint az érettségi: nem volt elég tétel

InfoRádió / MTI
2006. május 8. 10:28
Kevesebb magyar nyelv és irodalom érettségi tétel volt két iskolában, mint ahány diák írásbeli vizsgát akart tenni - közölte Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár.

Sipos János elmondta: két vidéki iskolából jelezték, hogy kevesebb tétel van, mint ahány diák vizsgázna.

Az egyik középiskola saját maga pótolta a hiányt a vizsga megkezdése előtt, míg a másik intézmény az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont regionális szervezetétől kért segítséget, ott néhány perces késéssel kezdődtek az írásbelik.

Sipos János közölte: a pótlás az egyik iskolában huszonegynéhány, míg a másik intézményben néhány diákot érintett.

Hétfőn 1234 középiskolában középszinten 91340-en, emelt szinten 6251-en vizsgáznak magyar nyelv és irodalomból.

A vizsgákat a tételek tavalyi, idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt megerősített biztonsági intézkedések mellett tartják.

A vizsgatételek csak a vizsganap reggelén kerültek ki az iskolákba.

240 perc alatt kell bizonyítani

Az oktatási tárca korábbi tájékoztatatása szerint a magyar írásbeli érettségiken a diákok magyar helyesírási szótárt használhatnak, az érettségizőknek a szövegértési feladatsorra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra 180 perc áll rendelkezésre.

A szaktárca szerint a sokféleség dominál a vizsgafeladatokban, amelyek főleg a megszerzett ismereteket alkalmazását követelik meg.

A szövegértési feladat szövege általában 800-1100 szó terjedelmű esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

A szövegalkotáskor a vizsgázó három, eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet: ez lehet érvelő fogalmazás; egy mű adott szempontú elemzése, értelmező bemutatása; vagy két, esetenként három szöveg adott szempontú összehasonlítása.

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sipos János az érettségi feladatokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást