Egyre több magyar dolgozik Nagy-Britanniában

Infostart
2006. május 8. 13:36
Nem okoztak tömeges kivándorlást az uniós csatlakozás adta munkavállalási lehetőségek - mondta az InfoRádiónak Sik Endre szociológus. A TÁRKI legfrissebb reprezentatív felmérésből kiderül: még mindig Németországba és Ausztriába mennek leginkább munkát vállalni a magyarok, a csatlakozás óta azonban Nagy-Britannia egyre népszerűbb.

A szakemberek várakozásaival szemben a megnövekedett lehetőségek ellenére sem nőtt érdemben a magyar társadalom migrációs hajlandósága az uniós csatlakozást követően - mondta Sik Endre.

A szociológus szerint 1997-ben először egy ideig kicsit növekedett ugyan a külföldi munkavállalási kedv a magyar lakosság körében, de 2003 óta enyhe csökkenés tapasztalható, főleg a rövid távú migrációs hajlandóságban.

Németország és Ausztria még ma is dominálja a magyarok külföldi munkavállalását, de az uniós csatlakozás hatására Nagy-Britannia is felkerült a külföldön munkát vállalók mentális térképére - mutatott rá Sik Endre.

Ezeket az elsődleges célpontokat követi Franciaország és Olaszország, illetve Európán kívül az Egyesült Államok és talán Kanada - tette hozzá a szociológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást