Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A 30 milliárdot közelíti az árvízi számla

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év elejétől eddig mintegy 19 milliárd forintba került az ár- és belvíz elleni védekezés - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Varga Miklós azt mondta: árvízvédelemre 15,2 milliárd, a belvíz elleni küzdelemre 3,5 milliárd forintot fordított a tárca.

A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a védvonalakban és az épületekben keletkezett károk mértéke várhatóan meghaladja majd a védekezési kiadások 50 százalékát.

Varga Miklós megerősítette, hogy az érintett folyószakaszokon tapasztalható apadás miatt a kormány holnap megszünteti a veszélyhelyzetet a Tiszán és mellékfolyóin.

Hozzátette: a folyók várhatóan 2-3 hét múlva húzódnak vissza medreikbe.

Levonulóban az ár

Összesen 710 km-en van még rendkívüli készültség a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Az apadó vízállásra való tekintettel a Tisza jobb partján Kisköre és Fegyvernek között, valamint a Tisza-tó jobb és bal partján, összesen három védelmi szakaszon másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.

Az Alsó-Tisza vidékén továbbra is lassan apadnak a folyók, a vízállás az elmúlt 24 órában csupán 12-15 centimétert csökkent - Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szakemberek nem számítanak újabb árhullámra a Duna, és a Tisza vízgyűjtőjén. A tisza és mellékfolyói környékén már szinte mindenki visszaköltözhetett otthonába.