eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A 30 milliárdot közelíti az árvízi számla

Az év elejétől eddig mintegy 19 milliárd forintba került az ár- és belvíz elleni védekezés - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Varga Miklós azt mondta: árvízvédelemre 15,2 milliárd, a belvíz elleni küzdelemre 3,5 milliárd forintot fordított a tárca.

A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a védvonalakban és az épületekben keletkezett károk mértéke várhatóan meghaladja majd a védekezési kiadások 50 százalékát.

Varga Miklós megerősítette, hogy az érintett folyószakaszokon tapasztalható apadás miatt a kormány holnap megszünteti a veszélyhelyzetet a Tiszán és mellékfolyóin.

Hozzátette: a folyók várhatóan 2-3 hét múlva húzódnak vissza medreikbe.

Levonulóban az ár

Összesen 710 km-en van még rendkívüli készültség a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Az apadó vízállásra való tekintettel a Tisza jobb partján Kisköre és Fegyvernek között, valamint a Tisza-tó jobb és bal partján, összesen három védelmi szakaszon másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.

Az Alsó-Tisza vidékén továbbra is lassan apadnak a folyók, a vízállás az elmúlt 24 órában csupán 12-15 centimétert csökkent - Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szakemberek nem számítanak újabb árhullámra a Duna, és a Tisza vízgyűjtőjén. A tisza és mellékfolyói környékén már szinte mindenki visszaköltözhetett otthonába.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×