eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már 20 milliárd forint úszott el

Noha már hat hete folyik az árvíz elleni védekezés, a gátakon dolgozók még mindig nem pihenhetnek, az Alsó-Tisza mentén továbbra is harmadfokú készültség van érvényben. Sok házba nem költözhetnek vissza a lakók, mert az épületek teljesen tönkrementek.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az InfoRádióban közölte: továbbra is harmadfokú a készültség a Tiszán Kiskörétől az országhatárig, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán Kunszentmártonig.

Reich Gyula elmondta: még legalább 10 nap kell ahhoz, hogy a folyók visszahúzódjanak a medrükbe az Alsó-Tisza térségében.

Továbbra is fokozott figyelemmel őrzik a gátakat, a védelmi munkákban még mindig 7 ezer ember mintegy ezer géppel vesz részt - tette hozzá.

Reich Gyula hangsúlyozta: a gátak és a védekezők is nehezen bírják a hat hete tartó védekezést, de kitartanak.

A szóvivő szólt arról is, hogy a felsőbb szakaszokon megnyitották a Hármas-Körös és a Hortobágy Berettyó-torkolatában lévő árvízkaput, és megkezdték az oda telepített ideiglenes szivattyúk leszerelését.

A tiszalöki vízlépcső tegnap megkezdte a duzzasztást, a kiskörei várhatóan a jövő hét közepén áll munkába.

Eddig 20 milliárdba került a védekezés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy még 546 ember nem térhetett vissza otthonába az árvízveszély miatt.

Dobson Tibor szólt arról is, hogy jelenleg 172 településen védekeznek az árvíz ellen.

A tiszai ár-, és belvíz miatt lakásaikat, házaikat elhagyni kényszerült emberek is elkezdtek visszaköltözni otthonaikba, de sok olyan lakóépület van, amelybe nem lehet visszaköltözni.

A károk mértékéről az OKF szóvivője nem tudott pontos adatot mondani, de eddig hozzávetőlegesen 20 milliárd forintba került az ár- és belvíz elleni védekezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×