Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Személyi és bizottsági kérdéseken vitáznak a pártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Személyi kérdésekről és a bizottságok számáról nem tudtak megállapodni a parlamentbe bejutott pártok az első egyeztetésen. Az első ülés - az alkotmányban és a házszabályban is meghatározott - napirendjében egyetértés volt, az alakuló ülés időpontja azonban még kérdéses.

A köztársasági elnök május 16-ra hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését, ennek ellenére az időpont egyelőre bizonytalan, mivel még mindig függőben van, hogy meg kell-e ismételni a választások második fordulóját Bács-kiskun megye 2. választókerületében.

Az MSZP nevében nyilatkozó Lendvai Ildikó hangsúlyozta: megállapodtak az alakuló ülés napirendjéről és technikai részleteiről. A szocialista politikus közölte: az MSZP csökkentené a bizottsági helyek számát.

A fideszes Deutsch-Für Tamás ugyanakkor azt közölte, hogy a bizottságokról és azok összetételéről később tárgyalnak.

Az MDF és az SZDSZ is kevesebb bizottságot szeretne

Dávid Ibolya, az MDF elnöke takarékossági javaslatokat terjesztett elő, amely szerint csökkentenék a bizottságok és azok tagjainak számát, valamint előírnák, hogy egy képviselő csak egy testület munkájában vehessen részt. Emellett csökkentenék a túlságosan sokat hiányzó képviselők díjazását és korlátoznák külföldi útjaik számát.

A liberálisok is kisebb és a kormánystruktúrát leképező bizottsági szerkezetet szeretnének - közölte Eörsi Mátyás SZDSZ-es ügyvivő.

Hány alelnök lesz?

Az MDF a kormánypártokkal együtt 5 parlamenti alelnököt szeretne. A Fidesz és a KDNP ugyanakkor csak 3-at, amelyet a frakciók létszámát alapul véve valószínűleg a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ adhatna egy szocialista házelnök mellé.

Rubovszky György a KDNP nevében kijelentette: ragaszkodnak a magyar parlament hagyományainak megfelelő ülésrendhez, ennek értelmében az ülésterem Duna felőli oldalán foglalna helyet az ellenzék.