eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Küszöbön a pénzügyi forradalom

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei megmaradnak, de finanszírozásuk radikálisan átalakul - jelentette be az Akadémia elnöke. A reformról az Akadémia jövő heti tisztújító közgyűlése dönt.

Az idén megszűnik az akadémiai intézethálózat automatikus finanszírozása - jelentette be a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Vizi E. Szilveszter elmondta: ezentúl azok a kutatócsoportok kapnak támogatást, amelyek nemzetközi pályázatokon sikerrel szerepelnek, vállalati kapcsolatuk vagy szerződésük van, és megfelelő számú megjelentethető cikk tanúskodik tudományos tevékenységükről.

Feladat- és teljesítményarányos finanszírozást vezetünk be, ez egy kisebbfajta forradalom. A három fő szempont: teljesítmény, minőség, hasznosság - hangsúlyozta az MTA elnöke.

A reformokhoz az Akadémia jövő heti közgyűlésének támogatására is szükség van, valamint módosítani kell az akadémiai törvényt.

Több pénzt kérnek

Az MTA a tavalyi 33 milliárd forintos állami támogatás mellett még 8 milliárdot tartana szükségesnek az eddiginél több újítást hozó működéséhez - közölte az intézmény főtitkára.

Meskó Attila hozzátette: Magyarországon egy kutatóra az uniós támogatás mindössze egyharmada jut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×