eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Érettségi másodikban

A nemzetiségi nyelv és irodalom érettségikkel megkezdődik pénteken a tavaszi érettségi vizsgaidőszak. A végzősök hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgázhatnak. Az oktatási tárca közlése szerint nincs újdonság a tavalyi vizsgarendszerhez képest.

Körülbelül 120 ezren kezdhetik meg az érettségi vizsgát. A budapesti Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumban már kedden nemzetközi érettségit rendeztek, és pénteken több iskolában nemzetiségi nyelv és irodalomból vizsgázhatnak a diákok.

Hétfőn reggel 8 órától magyar nyelv és irodalom, kedden matematika, szerdán pedig történelem tárgyból rendeznek írásbeli vizsgákat emelt- és középszinten egyaránt. Az oktatási tárca közlése szerint csütörtökön német, pénteken pedig angol nyelvből lehet érettségizni.

Szigorítottak

A tavalyi tétellopási botrány után a minisztérium szigorította a tételek nyomtatásának és kiszállításának feltételeit: a kinyomtatott feladatlapok az úgynevezett körzetközponti jegyzői hivatalokba kerülnek, ahonnan csak a vizsganap reggelén vihetik el az iskolaigazgatók.

Friss Péter, a tárca főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, néhány tárgyból alsóbb évesek is érettségizhetnek. Például földrajzból már a tizedik évfolyam után letehető a vizsga, mivel a tantárgyat eddig tanulják a diákok.

Az emelt szinten letett nyelvi érettségi idén is államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű: a 60 százalék fölötti eredmény középfokú, a 40 és 60 százalék közötti eredmény pedig alapfokú nyelvvizsgát jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×