Érettségi másodikban

Infostart
2006. május 4. 14:21
A nemzetiségi nyelv és irodalom érettségikkel megkezdődik pénteken a tavaszi érettségi vizsgaidőszak. A végzősök hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgázhatnak. Az oktatási tárca közlése szerint nincs újdonság a tavalyi vizsgarendszerhez képest.

Körülbelül 120 ezren kezdhetik meg az érettségi vizsgát. A budapesti Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumban már kedden nemzetközi érettségit rendeztek, és pénteken több iskolában nemzetiségi nyelv és irodalomból vizsgázhatnak a diákok.

Hétfőn reggel 8 órától magyar nyelv és irodalom, kedden matematika, szerdán pedig történelem tárgyból rendeznek írásbeli vizsgákat emelt- és középszinten egyaránt. Az oktatási tárca közlése szerint csütörtökön német, pénteken pedig angol nyelvből lehet érettségizni.

Szigorítottak

A tavalyi tétellopási botrány után a minisztérium szigorította a tételek nyomtatásának és kiszállításának feltételeit: a kinyomtatott feladatlapok az úgynevezett körzetközponti jegyzői hivatalokba kerülnek, ahonnan csak a vizsganap reggelén vihetik el az iskolaigazgatók.

Friss Péter, a tárca főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, néhány tárgyból alsóbb évesek is érettségizhetnek. Például földrajzból már a tizedik évfolyam után letehető a vizsga, mivel a tantárgyat eddig tanulják a diákok.

Az emelt szinten letett nyelvi érettségi idén is államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű: a 60 százalék fölötti eredmény középfokú, a 40 és 60 százalék közötti eredmény pedig alapfokú nyelvvizsgát jelent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást