GKI: mindenképpen fizetős lesz az egészségügy

Infostart
2006. május 3. 17:53
A kormány mindenképpen bevezet majd bizonyos összegű egészségügyi hozzájárulást, és megszűnhet a szabad orvosválasztás is - mondta az InfoRádiónak a GKI Egészségügy-kutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Skultéty László közölte: akár az egy, akár a több-biztosítós modellt támogatja majd az új kormány, a kabinet bevezet majd bizonyos összegű fizetési hozzájárulást, úgynevezett co-paymentet.

Az ügyvezető igazgató úgy véli: a betegek számíthatnak a recept-, illetve a vizitdíj bevezetésére.

Skultéty László szerint két célja lehet a co-payment bevezetésének: a kisebb összeg bevezetése arra szolgál, hogy gátat szabjon a felesleges orvos-beteg találkozásoknak.

Jelentősebb összeg akkor jöhet szóba, ha valaki "elkószál" az egészségügyi rendszerben, például több orvost is felkeres ugyanazzal a problémával, és az ő hibájából késik a gyógyulása.

A szabad orvosválasztás is megszűnhet

Skultéty László úgy látja: a betegek számíthatnak a szabad orvosválasztás korlátozására is.

Ez például abban az esetben történhetmeg, ha valaki olyan kórházban akarja gyógyíttatni magát, amellyel nincs szerződése egy adott biztosítónak - latolgatott a szakember.

Skultéty László szerint a változtatásoktól sem lehet jelentős bevételt, sem jelentős megtakarítást remélni, a cél a meglévő források takarékosabb felhasználása lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást